Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Julkonfekt

Publicerat onsdag 20 december 2006 kl 16.30

100 g ljus blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
½ dl sirap
½ dl socker
50 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk hackad syltad apelsinskal
1 msk korinter
3 msk apelsinlikör eller whisky
1 msk hackade mandlar

Garnering:
150 g mörk blockchoklad
25 g kokosfett el 2 tsk olja


Lägg bakplåtspapper i botten på en rektangulär form ca 15x25 cm. Lägg korinterna i en skål och marinera med likören. Dela chokladen och lägg ner i en gryta, ringla ner sirapen och sockret, smöret samt grädden. Smält alltsammans på svag värme, när allting har smält, ökar då värmen lite  och låt smeten småkoka i ca 20 minuter. Rör om flitigt, så det inte bränner fast. Rör ner apelsinskalet, korinterna och de hackade mandlarna, häll upp i den förberedda formen, släta till ytan, ställ i kylen och låt stelna utan att täcka av.


Gör i ordning garnityren:
Blanda chokladen med kokosfett och smält på svag värme gärna i vattenbad eller smält i mikrovågsugnen på ca 1 minut.
Bred chokladen över den stela konfekten, låt kallna och skär upp i bitar.
Vill man göra det riktigt festligt, så vänder man konfekten när den har kallnat och glaserar även den andra sidan.
Förvara konfekten svalt.

I Meny vecka 51 2006

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".