Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 52

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 13.13

Vem är författaren?

- Oj vad jag är hungrig! Jag vet, vi tar och gör var sin önskemiddag! Jag först för jag är störst och hungrigast. Och du sen. Jag börjar med två ostsmörgåsar. En med sån där stark dansk ost som ungarna tycker luktar fotsvett. Och en med roquefort.

- Du kan väl inte börja måltiden med ost!

- Inte? Då tar jag messmör. På färsk, söt, riktig degig långfranska. Svenskt bröd är ändå härligt, mycket bättre än det man får utomlands! Sen ska jag ha en liten förrätt. Få se nu... Janssons frestelse förstås! Och som huvudrätt tar jag sjömansbiff.

-  Du kan inte ha två lökrätter! Magen klarar det inte.

-  Å, min klarar det fint! Men köttet i sjömansbiffen måste vara hårt och lite segt, så att tänderna får arbeta rejält. Och potatisskorpan ska vara mörkt brun. Hellre lite svart än bleksiktig. Och så spetsar jag det med några matskedar senap. Men inte den beska franska. Utan den där härligt söta svenska.

Men vänta, på det här sättet får jag ju ingen pommes frites! Då tar jag den som mellanrätt. Hårdstekt och hårdsaltad. Bra pommes frites ska se ut som en strimlad mahognyby­rå.

- Du måste ha grönsaker också, mumlade jag. Jag började få svårt att tala, för lok- och saltsmaken.

- Måste jag det? Är inte potatis en grönsak förresten? Nå, då får det bli en tomat. Nej, jag slipper tomaten den här gång­en va? Den förstör törsten. Man får en sån härlig törst av Janssons frestelse och sjömansbiff. Jag dricker, få se nu, det måste bli något raffinerat, något utsökt... Jag tar... jag tar... Sockerdricka! Från Åhus bryggeri. Den är sötast. Och helst från något av åren före 1973. Då minskade dom sockerhalten en aning, dumt nog. Men den har fortfarande en härlig konsis­tens. Simmig, nästan som sockerlag. Beror visst på vattnet, dom tar det från en källa nära ett betfält. Tyvärr är dom här gamla årgångarna nästan omöjliga att få tag på, ens i distrik­tet. Men jag har mina förbindelser: en Konsumföreståndare därnere brukar sticka åt mej ett par buteljer till jul och mid­sommar.

- Sockerdricka till maten? Så barbariskt!

- Tycker du det? Ja, det är klart att man kan tänka sej Zingo också. Zingo med banansmak. Fast Zingo med päron­smak är kanske fruktigare på något vis? Först håller jag glaset under näsan ett tag och bara andas in den fina, blommiga bouqueten och sen tar jag en liten smutt och sköljer runt i munnen, med det där härligt söta, stickiga! Sen dricker jag i rejäla klunkar.

- Och vad blir det till efterrätt? mumlade jag. Jag kände ett behov att nå slutet.

- Äppelkaka med vaniljsås. Såsen ska vara iskall och skor­pan på kakan så hård att man kan slå på den med en sked utan att den spricker.

- Slå på den med en sked!

- Ja. Eller också tar jag chokladtårta. Men det måste vara ett rejält lager med choklad. Det fuskas med det på sina håll. Minst en halv centimeter ska det vara. Eller också tar jag glass med chokladsås... Nej jag kan inte välja, jag tar alltsammans! Det blir en fin brytning, mel ännu lite sötare i chokladtårtan. Man kanske rent av skulle kunna hälla såsen över tårta? Nej, Margareta gillar inte att jag komponerar vid bordet. Slaskar, kallar hon det. Påstår att det inte är bra för barnen att se på. Ja, det får väl räcka med det där.

- Kaffe, sa jag svagt. Du måste bryta av med kaffe!

- Nej, det tar bort den fina, söta smaken. Då rundar jag hellre av med en ask vaniljpraliner. Men du då, hur ser din önskemiddag ut?

Jag sa att jag hade förlorat matlusten.

Vi kom hem till Lindö lagom till middag.

Det blev makaronipudding och lingon med mjölk.

Rätt svar på förra veckans fråga: Katarina Mazetti
Vinnare:
Inga-Lill Eriksson, Uppsala
Marianne Sjösten, Stockholm
Anders Persson, Broakulla
Karin Wallander, V. Frölunda
Agneta Åsman, Eskilstuna
Birgitta Öhrlund, Stockholm

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 3 januari 2007         
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".