Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Potatispannacotta

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 09.39

I Meny vecka 52 2006

1½ blad gelatin 
300 g potatis (mjölig sort)
5 dl grädde
1 dl mjölk
lite nyriven muskotnöt
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
2-3 msk olivolja
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Koka under tiden upp grädde och mjölk. Smaksätt med muskotnöt, pressad vitlök, lite salt och peppar. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och smält ner dem i den heta gräddmjölken. Häll av vattnet på potatisen och pressa dem. Vispa ner gräddmjölken undan för undan i den pressade potatisen. Vispa så det blir en alldeles slät kräm och rör slutligen ner citronsaften och olivoljan. Smaka av med ev. mera salt och nymalen vitpeppar. Skulle krämen kännas för tjock, späd då med mera mjölk eller grädde. Häll upp pannacottan i lite mindre glas och ställ kallt några timmar. Ta ut dem en stund innan de ska serveras, de är godare rumstempererad med ev. en topping av t.ex. löjrom och hackad rödlök samt lite skuren gräslök eller hackad dill, eller tartar på gravad lax blandad med lite gravlaxsås eller några nypillade räkor eller lite lyxig hummer.

Gör gärna en test, hur krämig pannacottan kommer att bli.
Gör så här:
Ta av några skedar av cottan och bred ut på ett kaffefat. Ställ in i kylen en stund. Den stelnar fort när det är så lite. Kolla efter ca 5-10 minuter, då ser du hur den blir, för lite krämig eller för mycket krämig. Krämigheten beror helt enkelt på potatisens stärkelse. Känns cottan för tunn, kan man smälta ner lite mera gelatin eller om den är för mastig, kan man späda med lire mera grädde eller mjölk.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".