Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mousserande nyår 2006

Publicerat torsdag 28 december 2006 kl 10.05

Drycker till nyårsafton. Det är väl förmodligen något som bubblar…

Ja, och det tycker visst svenska vinkonsumenter också, för i år har försäljningen av mousserande vin gått upp med 14 procent, så vi kommer att ha druckit över fyra miljoner liter bubbel i år. Champagne har haft en årlig ökning med hela 18 procent dom senaste åren, och så sker också internationellt. Det tycks finnas mycket att fira, eller också har fler och fler börjat tycka att det är gott.
Det finns också rätt mycket att välja på, ungefär 200 bubbelsorter i ordinarie sortimentet, och ytterligare 200 att beställa – och drygt hälften av det är Champagne. Fast många av dom tillfälliga partierna tog slut redan innan julhelgen. Det verkar som om många fört in mousserande vin bland jultraditionerna, och bland julklapparna - till sig själv kanske helst.
Men det stämmer verkligen att bubbel passar i anmärkningsvärt många matsammanhang, trots att den är så torr och syrlig. I förrgår prövade jag ett glas till fruktsallad med en klick vispgrädde, och det var väldigt gott ihop.
Fransmännen dricker ofta champagne i slutet av måltiden, en vana de är ganska ensamma om. I resten av världen används den ju mest som apéritif och inledare, men jag har aldrig varit med om att någon blivit arg för att det kommit in champagne vid desserten. Även om sötman i maten förstärker ”surheten” i vinets syra, tycks inga sensoriska rön kunna stoppa fransoserna från denna vana. Och varför ändra ett vinnande koncept? Har man inlett med champagne brukar man längta tillbaka, och då är exempelvis den bäriga fruktsötman i en rosé idealisk till ett inte alltför sött bakverk med fruktsallad eller sylt.
Försåvitt man nu inte har bubbel genomgående. En vulgär vana tycker somliga, men egentligen helt i linje med dryckens allroundegenskaper.

Nå, det behöver i alla fall inte bli dyrt. Ungerska Chapel Hill Sparkling Chardonnay kostar fortfarande bara 55 kronor, nästan skamligt billigt för ett så friskt och välgjort vin med ren, äpplig chardonnayfrukt – möjligen känns det inte lika frejdigt som tidigare år, men det kan vara jag som minns fel. Det har definitivt allt som krävs av ett gott bubbel, och saknar helt dom bitoner som stör i en del betydligt dyrare konkurrenter. 7649 är numret på Chapel Hill Sparkling Chardonnay.
I samma rena fruktiga stil går italienarna, exempelvis Tommasi Bianco di Custoza Brut för 87 kronor  , med citruspräglad ganska rund frukt, och Mezzacoronas veteran Rotari Brut Riserva 2001 för 96 kronor, som har en lätt champagne-anstrykning kring frukten, med jästiga toner av rostat bröd. Nummer 22101 för Tommasi Bianco di Custoza Brut och 7567 för Rotari Brut Riserva.
Fast det här är ju trotjänare som håller stilen, och som jag antar ni redan känner till, och lite känns den här krönikan som samma visa varje år.
En som dock är ny för i år är Rotari Rosé 2001, som först kom som tillfällig nyhet i vintras, då sålde slut fortare än kvickt, men som återkom i det fasta sortimentet i oktober, höjdes till skyarna av mig och mina kollegor, och som sen dess har sålt som smör. Men Mezzacorona är ett av Italiens största kooperativ, och ska väl kunna garantera tillgången året runt.
Rosa bubbel tycks gå mot en ny vår, inte minst som allrounddryck till spretiga  bufféer och som ekivok stämningsförhöjare. Rotari Rosé har frisk och finstämd doft, och smak av lagom syrliga röda bär, och precis som den vita, med en aningen brödtonad avslutning, efter klassisk jäsning på fällningen. Och priset, 96 kronor är också detsamma. Nummer 7701 för Rotari Rosé, och den får väga upp för bristen på roséchampagne i det fasta sortimentet. Just nu är det bedrövligt i standardläget, och den första riktigt goda är den tillfälligt lanserade årgångsrosén Deutz Brut Rosé 2000, som fortfarande finns kvar på en del håll, men som också kostar 435 spänn. Ack ja, nr 98525.
Men vi hoppar ner igen i pris, för jag vill slå ett slag för det franska distrikt som först började göra mousserande viner, nämligen Limoux, och mycket närmare champagne i karaktären kan man inte komma för 99 kronor än Domaine de Martinolles Crémant de Limoux 2003, som har allt som krävs för en nyårsskål, förutom champagnens skarpskurna syra. Men den behöver man ju inte alltid. God och harmonisk med nummer 7861, Domaine de Martinolles.
Går man över hundralappen hittar man två stiltrogna champagnekopior från Sydafrika, Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut för 106 kronor, och pånyttfödda Pongrácz Brut för 116, båda med en stram elegans som borde passa fint om det blir skaldjursfest på nyår. 7507 för Graham Beck och 7628 för Pongrácz.

Går vi så till själva champagnen, så är överraskningarna få även här. Mina favoriter är dom samma som förra året, och i budgetläget, som ju i champagne innebär runt 200 kronor, så håller jag mig gärna till: Palmer & Co för 203 kronor, Alexandre Bonnet och Bonnaire för 213, Pierre Peters, min speciella favorit för 231 spänn och Delamotte för 233. Jag lägger till Heidsieck & Co Monopole Blue Top för 232, och så noterar jag att gamla favoriten Launois som länge hade kampanjpris på sin standardcuvée Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée, nu höjt den till 261, men det är ändå billigt för ett av systemets charmigaste champagner. Och ett av dom förnämligaste stilproven i samma prisläge är R & L Legras Grand Cru Blanc de Blancs, för 271.
Ja, och sen uppe vid 300-kronors-strecket är några av dom stora kända märkena lika pålitliga som vanligt: Bollinger, Roederer, Pol Roger, Billecart-Salmon, Jacquesson, Deutz, Pommery, Laurent-Perrier, Taittinger och Veuve Clicquot.
Men jag förstår inte varför alla köper Moët & Chandon. Dom hinner uppenbarligen inte med att producera i takt med den enorma efterfrågan. Är det bara för att man är störst i Champagne och alla känner till namnet? 290 spänn är på tok för mycket.
Vi avslutar med nyårets önskechampagne - om någon annan betalar.
Då tar jag Krug 1995, jag såg att det faktiskt finns kvar 200 flaskor. Det kan bero på priset. 


Mousserande

7649 Chapel Hill Sparkling Chardonnay, Ungern  55:-
22101 Tommasi Bianco di Custoza Brut, Italien  87:-
7567 Rotari Brut Riserva 2001, Trentino, Italien  96:-
7701 Rotari Rosé Trentino, Italien  96:-
7861 Domaine de Martinolles Crémant de Limoux 2003, Frankrike  99:-
7507 Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut, Sydafrika  106:-
7628 Pongrácz Brut, Sydafrika  116:-


Champagne

7372 Palmer & Co Brut  203:-
7555 Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut  213:-
7342 Bonnaire Brut Tradition  213:-
7350 Pierre Peters Cuvée de Réserve  231:-
7351 Delamotte Brut  233:-
7398 Heidsieck & Co Monopole Blue Top  232:-
7450 Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée  261:-
7433 R & L Legras Grand Cru Blanc de Blancs  271:-
7722 Delamotte Cuvée Operakällaren Blanc de Blancs  279:-
7454 Billecart-Salmon Brut Réserve  291:-
7436 Jacquesson Cuvée no 730  291:-
7549 Pol Roger Brut Réserve  299:-
7487 Deutz Brut Classic  308:-
7329 Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 1999  309:-
7588 Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 1998  310:-
7508 Laurent-Perrier Brut  310:-
7590 Pommery Brut Royal  310:-
7422 Taittinger Brut Réserve  310:-
7602 Louis Roederer Brut Premier  329:-
7424 Veuve Clicquot Brut  329:-
7418 Bollinger Special Cuvée Brut  339:-
98525 Deutz Brut Rosé 2000  435:-

7439 Cuvée St-Vincent Blanc de Blancs Grand Cru 1996  456:-
99712 Krug 1995  1548:-

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".