Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Nykokta musslor

Publicerat onsdag 3 januari 2007 kl 16.01

I Meny vecka 1 2007

ca 50 färska blåmusslor
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 stjälkar blekselleri (finskuren)
2-3 msk smör
3 msk hackad persilja (gärna slätbladig)
5-6 dl vitt vin
1 dl vatten
salt och nymalen vitpeppar

Skrubba musslorna noga så all smuts kommer bort. Kolla att alla musslor lever, släng de som inte vill stänga sig när man knackar på de. Skala och finhacka löken och vitlöken, svetta dem tillsammans med bleksellerin i lite smör, bryn ej. Häll på vatten och vitt vin, salta och peppra och låt det koka i ca 2 minuter. Tillsätt persiljan och musslorna, rör om och lägg på locket och koka musslorna utan att lyfta på locket på ganska stark värme i ca 4 minuter, tills musslorna har öppnat sig.
Drar av från värmen, lyft på locket och strö gärna över lite mera hackad persilja.  

I Frankrike serverar man gärna de nykokta musslorna med pommes och Aioli. Eller kokar man ihop spadet med lika mycket grädde och serverar till musslorna med en god baguette eller pain riche.

Aioli:
6 stora vitlöksklyftor(fint rivna)
½ -1 tsk salt + lite nymalen vitpeppar
2 msk citronsaft
2 stora äggulor (rumstemererade)
2½ dl olja (gärna raps och oliv blandad)

Vispa upp äggulorna med saltet, vitlöken och citronsaften. Rör först ner oljan  droppvis och sedan i en tunn stråle. Rör flitigt, så oljan blandar sig med äggulorna. Fortsätt tills oljan är förbrukad. Smaka av med ev. mera salt och nymalen vitpeppar. Jag brukar röra ner ca 2-3 msk vispad grädde i den färdiga Aiolin, då blir den så härlig len och luftig och inte så majonnäsig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".