Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Brynt kalv- eller gristunga

Publicerat torsdag 18 januari 2007 kl 14.03

I Meny vecka 3 2007

4 port

2-3 färska eller lättrimmade kalv- eller
gristungor (ca ¾ kg)
Per liter vatten:
1 msk salt
5 vitpepparkorn
1 kryddnejlika instucken i
1 liten gul lök
1 dl blandade skurna sopprötter t.ex.
morötter, selleri, palsternacka och
gul lök
1 hg färska champinjoner +
1-2 msk smör el. margarin
eller ¼ burk champinjoner i smör
8-10 hela ofyllda eller ofyllda oliver

Till bryning:
1½-2 msk smör eller margarin

Till spädning:
Kokspad + 1-1½ dl rödvin

Putsa och skölj tungan och lägg den i en gryta med så mycket vatten att det täcker väl. Låt den långsamt koka upp, skumma och lägg i kryddorna. Låt tungan därefter sakta koka under lock 1½-2 tim. Ta upp den, gör ett snitt i skinnet och dra av det. Bryn smöret i en gryta, lägg i tungan och bryn den väl tillsammans med rotsakerna. Späd med helt litet av kokspadet och låt tungan steka efter under tättslutande lock ca 30 minuter. Ös under tiden då och då med skyn. Sätt därefter till den smörfrästa svampen och oliverna samt rödvinet och låt alltsammans bli genomvarmt. Skär upp tungan i jämna skivor och servera den med rotsaker, svamp, oliver och sky direkt ur grytan eller upplagd på varmt fat. Obs! På detta sätt kan också lättrökt kalv- eller gristunga anrättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".