Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Bräserad oxtunga

Publicerat torsdag 18 januari 2007 kl 14.04

I Meny vecka 3 2007

8-10 port

1 kokt rimmad oxtunga

Till bräsering:
1-2 msk smör el. margarin
4-5 små gula lökar
1 morot
några kvistar persilja
lite timjan
½ lagerblad
1½ dl vitt vin
2 msk tomatpuré

Tungan kan med fördel kokas dagen innan den ska bräseras. Befria den från skinnet och låt den kallna i spadet. Bryn den kalla kokta tungan i smör eller margarin. Tillsätt lök, morotsskivor och kryddor resp. kryddgrönt och låt detta bryna med en stund. Häll sedan på vin, tomatpuré och så mycket av kokspadet att det täcker ungefär halva tungan. Låt rätten koka under lock i varm ugn (250º) 1-1½ tim. Ös över tungan då och då med spadet eller vänd den i grytan. Servera med nykokt potatis eller potatismos, ev. också med några smörfrästa grönsaker samt det hopkokta spadet. Om man så önskar kan detta redas lätt med någon tsk arrowrot- eller potatismjöl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".