Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Stuvad lake

Publicerat tisdag 27 februari 2007 kl 09.00

I Meny vecka 4 2007

1 kg lake
1 morot
1 bit selleri
1 purjolök
1 muskotblomma
citron
salt, peppar
beurre manié
1½ dl grädde
(vitt vin)
4 smörstekta brödkrutonger
hackad persilja

Laken flås och rensas. Tag väl vara på rom och lever. Skär bort från laken huvud, slaksidor och sista biten på stjärten och använd dessa bitar till att koka en fiskbuljong. Resten av fisken styckas i bitar och placeras i en kastrull på en bädd av morötter, selleri och purjo i skivor. Sila fiskbuljongen över bitarna, det bör vara så mycket att det knappt täcker. Salta, peppra, lägg i en bit muskotblomma och pressa över saften av 1 citron.  Täck med smörat papper och lock. Koka upp, och låt fisken sakta koka tills bitarna är färdiga, vilket brukar ta ungefär en kvart. När kokningen är färdig, plocka då försiktigt över fiskbitarna till en eldfast gryta som hålls varm. Sila och koka in spadet så att ungefär 2/3 återstår. Red med beurre manié till simmig konsistens och fyll på med så mycket grädde att den ursprungliga volymen återställs. Tag såsen av elden och avsluta den med salt, peppar, ytterligare citron efter smak och till slut en ordentlig smörklick. Levern och rommen, som under tiden fått koka i litet av fiskbuljongen, skärs i skivor och placeras ovanpå lakbiten. Såsen silas över och ovanpå det hela placeras tunna citronskivor utan skal och hjärtformade smörstekta brödkrutonger, som doppats i hackad persilja. Egentligen ingår inte vitt vin i tillagningen, men en liten lätt förfranskning med tillhjälp av ett glas torrt vitt vin i fiskbuljongen kan, på bekostnad av gammal tradition, ytterligare öka finessen.   

Källa: Tore Wretmans Svensk husmanskost     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".