Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock Fredrik Eriksson Långbro Värdhus

Publicerat torsdag 8 februari 2007 kl 13.55

I Meny september 2006

Havtornsinkokta Signe Tillischäpplen

4 port

8 äpplen
2 dl färsk havtorn alt. puré
1 dl syltsocker

Skär äpplena i grova klyftor. Slå på socker och bär, koka det i ca 5 minuter så att det blir lagom krämigt. Önskas lite syra tillsätt citronsaft och citronskal. Gott tillbehör till är ost eller en god skorpa.


Krondillkokt kyckling med rotfrukter

4 port

2 morötter
1 palsternacka
¼ rotselleri
3 gulbetor
1 stort knippe krondill
2 kycklingfond på flaska
1 kvist timjan
3 dl vitt vin


Ansa rotfrukterna och dela dem, de skall vara stora så att de får samma koktid som kycklingen. Fyll kycklingen med krondillsknippen och lite salt. Lägg alltsammans i en stor gryta och slå på vin och vatten så att det täcker. Koka under lock i ca 45 minuter, dra kastrullen åt sidan och låt kycklingen svalna i buljongen. Servera kycklingen med rotfrukter och färska örter och lite pepparrot. Det går utmärkt att servera alltsammans kallt. Buljongen är perfekt att använda till härliga höstsoppor
 


Grillad ålfylld marulk med lättrimmad gurka och dillsås

I0 port


1½ filé av marulk
1-2 msk olja till stekning
 

Lättrimmad gurka:
 
3 gurkor
grovsalt
 

Fyllning:
 
3 schalottenlökar
I hårdkokt ägg
I00 g rökt ålkött
1 msk smör
3 msk hackad dill
3 msk hackad gräslök
2 msk crème fraiche
salt, peppar
 

Sås:
 
5 dl hemlagad fiskfond
8 dl vispgrädde
I dl crème fraiche
maizena
400 g finhackad dill


Fyllningen: Skala och finhacka löken och ägget. Finhacka ålköttet. Fräs löken i smöret, tillsätt ägget och ålköttet. Blanda val. Lägg blandningen i en bunke och låt den svalna. Rör i dill, gräslök och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Fisken: Putsa filén fri från hinnor och skär den i I0 lika tjocka bitar. Skär en ficka in från sidan i varje bit. Spritsa fyllningen i fickorna. Tryck sedan lätt ihop fiskbitarna med handen.

Såsen: Reducera (koka ihop) fiskfonden tills cirka hälften återstår. Tillsätt 7 dl av grädden och koka I0 minuter. Tillsätt crème fraiche och red såsen med maizena enligt anvisning på förpackningen. Blanda i dillen och mixa till slät konsistens, t.ex. med en stavmixer.

Lättrimmad gurka: Skala gurkorna och hyvla dem till grov spagetti, använd dolin (köksredskap för att finstrimla). Lägg gurkan i en bunke, tillsätt salt blanda väl. Sätt ugnen på 1500. Hetta upp en panna penslad med hälften av oljan, salta marulksbitarna med resten av oljan. Grilla marulksbitarna tills de fått ett rutmönster. Efterstek i mitten av ugn 8-I0 minuter eller tills fisken är klar. Värm gurkan i sitt eget spad. Låt rinna av i en sil. Koka upp dillsåsen och vispa i resten av grädden. Fördela gurkan på I0 tallrikar. Lägg på den grillade fisken. Häll såsen runt om och garnera med dill. Servera med potatispuré.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".