Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Spetsad rödlöksoppa

Publicerat tisdag 15 maj 2007 kl 10.12

I Meny vecka 20 2007

1 kg röd lök
¼ l rödvin
1 l kraftig köttbuljong
2 lagerblad
1 vaniljstång (kluven)
2 kryddnejlikor
salt och nymalen svartpeppar + lite råsocker
4 kvistar färsk timjan
lite smör
Ölandsbrännvin
 
Skala och skär den röda löken i strimlor. Fräs strimlorna i lite smör utan att det tar färg. Häll på det röra vinet när löken börjar se glasig ut. Lägg ner timjan, lagerblad, kryddnejlikor samt vaniljstång och låt det småputtra i ca 5 minuter. Häll sedan ner buljongen och låt det sjuda i ca 20 minuter. Smaka av med salt, lite råsocker och svartpeppar samt spetsa gärna soppan med lite Ölandsbrännvin. Skeda upp soppan i koppar eller gärna glas och toppa med tryffelskum och om lyckan är framme ev. några flagor Ölandstryffel!! Soppan går att göra med silver- eller färsk sommarlök samt vitt vin. Använd då gärna citrontimjan och vitpeppar, uteslut nejlikorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".