Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Maskrosvin

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 10.19

I Meny vecka 20 2007

5-7 l maskrosblommor

4 citroner
1 kg russin
2½ kg socker
4 g jästnärsalt
6 mg B-vitamin
jäst 

Lägg de rensade blommorna i en hink av plast eller rostfritt stål och häll över 7 l kokande vatten för att dra ur smakämnena. Slå i saften av de pressade citronerna eller apelsinerna, hacka russinen med kniv eller i matberedare och rör ner dem. Rör om i den ångande blandningen, bind över med en ren handduk och vänta tills temperaturen gått ner till strax över 20º. Läs av termometern noga, tänk på att jästen kan dö om det är för varmt. Nu är det dags för jästen, jästnärsaltet och vitaminerna. Rör om flera gånger om dagen så att aktiviteten kommer igång och smakämnena lakas ut. Det är speciellt viktigt när jäsningen väl är igång och blommorna flyter upp och bildar en ”hatt” över vätskan. Efter fyra dygns jäsning lyfter man av hatten och russinen, ett durkslag är till god hjälp. Sockret rörs ut i vätskan tills det löser sig och mängden justeras upp till 10 liter. Slå på damejeannen, sätt på jäslåset och följ vinets utveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".