Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fira pingst och morsdag med Karin Fransson

Publicerat torsdag 24 maj 2007 kl 13.34

I Meny vecka 21 2007

Gratinerad sparristoast med lax


4 port

300 g grön sparris
30 g smör
salt och vitpeppar
några droppar grön Tabasco
1 tsk citronsaft
80 g lagrad grevéost (riven)
2 msk hackad körvel eller persilja
8 tunna, sneda skivor Baguette eller Ciabattabröd
1-2 msk olivolja

Bryta av eller skär av den hårda träiga biten på nedre delen av sparrisen. Ev. behöver man skala lite längst ner. Skär av knopparna på sparrisen och spara. Skär sedan resten i skivor och fräs dem i smör i ca 2-3 minuter. Salta, sockra lätt och droppa över citronsaften. Smaka slutligen av med nymalen vitpeppar och några stänk Tabasco. Koka sparrisknopparna 2 minuter i saltat och lätt sockrat vatten med några droppar citronsaft och en klick smör. Rosta brödskivorna lätt och lägg dem på ett ugnssäkert fat. Droppa över lite olivolja. Blanda de frästa sparrisskivorna med den rivna osten samt den hackade körveln och trava på baguetteskivorna. Sätt in i ugnen på 200° i ca 3-4 minuter eller tills osten har smält. Dekorera med sparrisknopparna och servera genast tillsammans med ev. några skivor rökt eller gravad lax samt en citrondressing och några goda salladsblad.

Citrondressing: Blanda ihop:
saft från 1 citron samt rivet skal från ½.
salt och nymalen vitpeppar + en rejäl nypa socker
dubbelt så mycket oliv- eller rapsolja som citronsaft


Rabarberkyckling

1 stor kyckling
1 bit kanel ca 1-2 cm
1 bunt citronmeliss
ca 200 rabarber
salt och peppar
saft och skal från ½ citron
rotsaker till långpannan t.ex.
1 morot, ½ rotselleri 1 gul lök
2 dl vitt vin eller äppelcider
2 dl kraftig hönsbuljong
½ dl koncentrerad  fläderblomssaft
smält smör

Ansa och grovhacka rotgrönsakerna och löken. Skölj kycklingen och torka den. Skär rabarbern i bitar och grovhacka citronmelissen. Salta och peppra kycklingen inuti, stoppa i det hackade. Salta och peppra kycklingen runt om. Lägg de grovskurna rotgrönsakerna på en långpanna, placera kycklingen ovanpå. Häll vinet och buljongen runt om, sätt in i ugnen på 175° i ca 20 minuter. Blanda ihop citronskalet, citron- och flädersaften samt det smälta smöret. När 20 minuter har gått, penslas kycklingen med citronflädersmöret. Fortsätt att steka i ca 20-30 minuter till, pensla gärna kycklingen lite då och då. Kolla om kycklingen är färdigstekt, skär ett snitt i lårvecket och kolla, är saften som kommer ut klar så är kycklingen färdig. Tag upp kycklingen och töm innehållet ner i långpannan. Sila av och koka upp spadet, smaka av ev. med mera salt och peppar. Ev. kan spadet behöva avfettas och redas en aning med maizenamjöl. Servera vårprimörer som t.ex. kålrabbi och med färskpotatis till.

Ljummen potatissallad

4–6 port

1 kg färskpotatis, väl borstad
1 dl köttbuljong, varm
2 rödlökar, strimlade
6 knipp- eller sticklökar, i snedskurna bitar
2 dl färska hackade örter, t.ex. bladpersilja,
dragon, basilika, timjan och gärna kyndel

Till senapsdressingen:
½ msk fransk senap
1 msk stark svensk senap, t.ex. Slotts
1 dl vitvinsvinäger
2 dl god olivolja
ev. 1 vitlöksklyfta, pressad

Koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt den svalna en aning och halvera dem sedan. Blanda potatisen med den varma buljongen och vänd ner lök och örter. Vispa ihop dressingen och slå den över. Vänd runt och låt gärna potatissalladen dra en stund. Stora kaprisbär, oliver, rädisor och ev. tärnad fetaost är också gott att ha i potatissalladen.


Bottenlös färskostkaka


4 port

2 blad gelatin
3 äggulor 
skal och saft från ½ citron
skrapet från ½ vaniljstång
1½ dl strösocker
1 kryddmått salt
1 dl mjölk
2½ dl vispgrädde
250 g Kesella mager

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Låt dem ligga minst tio minuter. Ta fram en kastrull, ej aluminium, och rör samman äggulor, citrusskal och saft, salt, socker, vanilj och mjölk. Sätt plattan på låg värme och värm upp krämen långsamt, vispa hela tiden, Lyft bort kastrullen från plattan när det blivit en tjock kräm, låt det inte koka. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Ställ kastrullen att svalna i iskallt vatten tills den börjar stelna vid kastrullkanten. Vispa grädden och rör ner tillsammans med Kesella. Lägg den luftiga smeten i portionsformar och låt stå kallt i 2-3 timmar. Servera med härliga färska jordgubbar.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".