Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kerstins pelargontårta

Publicerat fredag 25 maj 2007 kl 15.52

I Meny vecka 21 2007

Kaksmet:
2½ dl vispgrädde
2½ strösocker
2 ägg
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
färska blad av rosendoftande pelargon
 

Glasyr: 
Färska rosendoftande pelargonblad
2½ dl florsocker
1 äggvita
1 tsk vaniljsocker
1tsk citronsaft

Doftande pelargoner kan bli en smaskig sommartårta. Det här receptet bjuder Kerstin Kreutz-Sabel på. Tårtan har engelskt ursprung och receptet finns även i en variant i Christa Holms bok, Pelargoner. Smörj och bröa en rund tårtform, ca 20 cm diameter. Vispa grädden och rör sockret långsamt i den, tillsätt ett ägg i taget. Sikta ner mjöl, vaniljsocker och bakpulver i smeten samt hälften, ca 1 tsk, av de söndersmulade eller helst mixade pelargonbladen. Häll smeten i formen och grädda i ca 190º i ca 35 min. el. tills kakan är genombakad och har fin färg. Stjälp upp kakan och blanda till glasyren. Vispa vitan till skum, rör ner florsocker, vaniljsocker, citronsaft och mixade pelargonblad. Rör till en mjuk och jämn glasyr. Bred glasyren över kakan och dekorera gärna med vackra pelargonblad och blommor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".