Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Linnébakelse

Publicerat onsdag 30 maj 2007 kl 12.08

I Meny vecka 22 2007

Hembakningsrådet

ca 30 st.

¾ dl korinter
2 förp å 250 g färsk smördeg
175 g blandat hasselnötter, valnötter,
mandel och pistagemandel
1½ msk hackade örter, t.ex. citronmeliss,
citron- eller kanelbasilika och mynta
¾ dl vetemjöl
175 g rumstempererat smör
2 dl strösocker 2 ägg
smultron (beräkna 2 hela smultron/kaka) eller jordgubbar i mindre bitar

Garnering:
florsocker och färska smultron
råkräm

Blötlägg korinterna i varmt vatten i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut smördegen något, tryck ut rundlar med mått (något större än formarna) och klä små aluminiumformar med smördegen. På Gunnebo använder man handslagna kopparformar med vackert mönster i botten. Hacka nötter, mandel och örter. Blanda nöthack och örter med mjölet. Låt korinterna rinna av väl och blanda ner dem i mjölet. Vispa smör och socker luftigt. Vispa ner ett ägg i taget och fortsätt vispa luftigt. Rör försiktigt ner mjölblandningen. Lägg smeten i en spritspåse eller i en kraftig plastpåse (klipp hål i ett hörn). Spritsa smeten i formarna så att halva formen fylls. Tryck ner ett par smultron eller bitar av jordgubbe i mitten. Akta så att bären inte kommer för djupt eller för nära smördegen. Då kan bärsaften påverka smördegen så att den fastnar i formen. Grädda kakorna i 12-14 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna lite. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Lossa kakorna ur formarna och vänd kakorna upp och ner på en bakpappersklädd plåt och sätt in dem. Låt kakorna svalna, pudra över lite florsocker och servera Linnébakelsen med några färska smultron och gärna råvispad vaniljkräm.

Råkräm
ca 10 port
1 ägg
1 äggula
2 msk strösocker
2 dl vispgrädde
1 krm stötta kardemummakärnor
1 krm kanel
1 krm vaniljsocker eller skräpet från en vaniljstång

Gör så här:
Vispa ägg, äggula och socker till marängliknande konsistens. Vispa grädden fluffig och vänd ner kryddorna. Blanda samman allt och njut till den ljumma kakan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".