Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Kycklingballotine med färskpotatisallad

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 10.42

I Meny vecka 22 2007

”En enklare variant av denna rätt är att snitta upp en kycklingfilé, fylla med lite pesto och baka av i ugn tills den är klar. 

Ingredienser:
10 portioner (buffé storlek)

Kycklingballotine
4st Kycklingfiléer 
100g  Kycklingfärs, (mal gärna egen färs av en filé)
0,5 dl  Grädde
1 st Citron
1 klyfta Vitlök
½ Msk  Salt
5st Soltorkade tomater
1dl Pinjenötter
1 knippe Basilika
Smör

Färskpotatissallad
1kg Färskpotatis, så liten som möjligt
300g Cocktailtomater
300g Steklök
300g Sparris
2st Kronärtskocka
250g Mizuna eller Ruccolasallad
100g Lollo Rossosallad
1,5 dl Kallpressad rapsolja
Ca 1msk Vit balsamvinäger
2msk Flädersaft
1st Bananschalottenlök
1st Lagerblad
Färsk Timjan
Olivolja
Salt, socker och Peppar

Metod:
Gör först en mousseline av färsen. se till att alla ingredienser är väl kylda. Lägg färsen i en matberedare, mixa först med salt och sedan med grädde. Gör du på färdigköpt färs så tillsätt ca en halv äggvita för att det ska gå ihop, bäst blir resultatet dock om du maler färsen själv då du slipper detta. Smaka av färsen med citronzest och riven vitlök. Rosta och mixa pinjenötterna med en msk olja, passera till fin smet. Hacka tomaterna fint och blanda med lite av pinjemoset och fint strimlad basilika.

Skär ett snitt i kycklingfiléerna och banka dessa platta, lägg en sträng med tomatpeston och en med mousseline och rulla ihop allt till en cylinder med hjälp av plastfolie som tvinnas hårt.
Baka av i 90grader i ugn tills en innertemperatur på 67grader. Låt rullarna svalna. Tag ut kycklingrullarna och bryn dem i smör runt om.

Skrubba potatisen grovt och rosta sedan med lite olja i 225grader varm ugn tills de är mjuka rakt igenom, skaka om lite då och då så fastnar det inte. Skålla tomater och lök en minut i kokande vatten, kyl och skala. Baka tomaterna i ugnen med salt, socker, vitlök, timjan och olivolja ca två timmar i 100grader eller tills att de ser skrumpna ut. Fräs lökarna med lagerblad, timjan, salt och socker i lite olja några minuter och ställ sedan in pannan i ugnen, 150 grader och baka tills att de är mjuka. Sparrisen kokas i saltat vatten tills den är mjuk, kyl sedan snabbt. Kronärtskockan skalas och kokas med salt och några citronskivor tills den är mjuk. Blanda alla ingredienser till salladen.  

Finhacka schalottenlöken och blanda med, oljan, vinägern, saften, salt och peppar till en dressing. Slå dressingen över salladen strax innan servering.  
 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".