Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Halltorps ostkaka

Publicerat torsdag 31 maj 2007 kl 11.21

När man har många gäster på besök, är detta recept bra att använda. Gör 10 portioner.

10 portioner (bufféstorlek)

2 l mjölk
4 msk vetemjöl
2 tsk ostlöpe
2 dl grädde
1 ägg
3 äggula
1½ bittermandel
6 msk strösocker
20 g flagad mandel

Serveras med:
200 g färska jordgubbar
2 dl vispgrädde

Värm 1,7 dl av mjölken till 35 grader, vispa samman ostlöpe, mjöl och resterande mjölk. Tillsätt detta i den 35 gradiga mjölken och tag grytan från värmen. Låt blandningen stå och ”osta” sig i 20 minuter, blanda därefter försiktigt med en slev. Låt stå ytterligare några minuter så att ostmassan och vasslen skiljer sig åt. Man kan värma på massan lite till för att få en snabbare effekt. Sila försiktigt av massan från vasslen genom en silduk och ett durkslag. Ägg, äggula och socker vispas samman med grädden och mandeln. Tillsätt ostmassan i blandningen. Skölj den form du vill använda med lite vatten och häll sedan upp ostmassan. Baka av i vattenbad i ugnen, 120 grader. Smeten ska stagnera och få en fin färg på ytan. Vi valde att hälla smeten i små portionsglas. Servera antingen färska bär eller frukt till ostkakan beroende på säsong och givetvis lättvispad grädde.

I Meny vecka 22 2007

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".