Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock Pietro Fioriniello

Publicerat onsdag 8 augusti 2007 kl 13.18

I Meny vecka 32 2007

Veg. Risotto


4 port

4 msk olivolja
5 dl ris (carnaroli ris)
1 schalottenlök
5 dl sparrisbuljong
5 dl vitt vin
1 tsk smör
100 g parmesan

Pietro använder alltid teflonpanna med hög kant och rundad botten. Som alla kockar lagar han helst mat över öppen låga.

Häll olivolja i pannan, hetta upp. Fräs upp finhackad schalottenlök. Mät upp riset, häll i pannan, fräs samman med löken, rör hela tiden, risotton är liksom tomatsåsen sällskapssjuk, använd träslev, riset får inte ta färg, det ska vara blont, gyllenblont. Häll på en grönsaks- eller kycklingfond, låt vätskan stå över riset, reducera, koka samman tills riset blir krämigt. Rör hela tiden, häll på vitt vin. Riset föds i vatten och dör i vin, lyder ett italienskt talesätt. Låt koka i circa tjugo minuter, rör hela tiden. Tillsätt en klick smör och riv i lite parmesan, rör och servera med de marinerade jordgubbarna och lättkokt grön sparris.


Fragole marinate al balsamico


1 ask jordgubbar
15 myntablad
5 dl Balsamico

Skär i små fina bitar, marinera cirka 1 timme.


Halstrade pilgrimsmusslor
med hummerreduktion samt skaldjurspotatis


4 port

2 dl crème fraiche
2 små hummrar (alternativ 0,5 kg kräftor)
4  pilgrimsmusslor
300 gram bladpersilja
½ citron

Koka hummern på svenskt vis. Låt den sedan svalna. Koka potatis. Låt den svalna. Koka musslorna och låt dom svalna. När allt är kallt skala hummern, pilla ur musslorna och grovhacka allt samt potatisen. Blanda allt. Rör i crème fraiche och smaka av med salt och peppar.


Cozze come a Napoli

1 nät blåmusslor
1 schalottenlök
2 dl vitt vin
1 klyfta vitlök
4 msk olivolja
100 g blad persilja
1 chili
1 liten mineralvatten ( San Pellegrino)

Finhacka persiljan, chilin och schalottenlöken. Hetta upp en panna med olja. Tillsätt schalottenlöken och en vitlök (oskalad vitlök). Sedan lägger du i musslorna och häller på vitt vin, bladpersiljan och chilin. Sätt på ett  lock. När musslorna öppnar sig låt dom svalna. Sila även spadet och spara till hummerreduktionen.

Hummer reduktion:
Fräs på schalottenlök och vitlök. Släng ner hummerskal och fräs en stund. Ta 1 msk tomatpuré bränn av med 1 dl grappa och 2 dl vitt vin. Och häll sedan över det silade spadet från musslorna och fyll upp med mineralvatten och låt koka en timme. Sila sedan av och låt det koka ner till en tjock konsistens.


Duva al chiockolato

4 port


4 hela duvor
200 g Da Morichoklad
4 dl Amaronevin
duvfond


Filéa duvan så att du får ut 2 duvbröst per duva. När du gjort det, tag då duvskrovet och fräs på det med schalottenlök tills du får en fin färg på skrovet. Häll på vatten och lägg i lite lagerblad. Låt koka ner lite och sila sedan. Smält 1 dl socker, häll på duvfonden och tillsätt amaronevinet. Låt det sedan koka ner lite, tillsätt lite färsk timjan och rosmarin. Låt den koka ner lite tills den blir lite tjock och sila den. Sedan rör du i chokladen. Halstra duvbrösten på båda sidor i ca 2 min per sida. Lägg upp på en varm vit talrik Napera vackert med chokladsås och timjan.

Carpaccio på rödbetor

4 port

2 stora rödbetor
100 g med svamp du gillar
1 ask ruccola
30 g bladpersilja
en bit parmigano reggiano (36 månader)
jungfruolja olio di oliva extra vergine
1 dl balsamico av bra kvalité
2 msk pignenötter

Koka rödbetetorna i 10 minuter i saltat vatten. Skiva svampen, hacka bladpersiljan och hyvla parmigano. Blanda olivolja och balsamico i en blomspruta. Marinera svampen genom att spruta 3-4 gånger med blomsprutan. Spruta på alla tallrikar ca 2 gånger i mitten. Skiva rödbetorna tunna och fördela dom vackert på tallriken. Spruta en gång till på rödbetorna. Lägg den skivade svampen i mitten på rödbetorna, spruta sedan 2 gånger till på tallriken. Garnera med parmigiano, ruccola och rostade pignenötter. Buon apetito


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".