Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Matfrågan vecka 40 2007

Publicerat onsdag 26 september 2007 kl 13.15

Vem är författaren?

Mitt bröd gjorde jag för kakor, som jag bakade vid elden utomhus på en brädbit; men det blev oftast rökigt och fick en smak av tall. Jag försökte med vetemjöl också, men fann slutligen en blandning av råg och majs lämpligast och mest tilltalande. Under kall väderlek var det en god förströelse att baka fler små bröd efter varandra och vända dem över elden så omsorgsfullt som en egyptier hanterar sina ruvägg. Det var jordens verkliga frukter jag bringade till mognad, och för mina sinnen hade de en välsmak liknande den andra ädla frukter ha, vilken jag sökte bevara så länge som möjligt genom att insvepa bröden i en duk.  Jag studerade den åldriga och nödvändiga konsten att baka bröd genom att läsa och lyssna till tillgängliga auktoriteter, varvid jag kom tillbaka till de tider, då mänskligheten först höjde sig från nötter och kött till denna mera milda och förfinade diet, samt därifrån tillryggalade utvecklingen fram till det tillfälliga syrande av degen, varifrån jäsningsförfarandet antages leda sitt ursprung, samt genom de olika syrningssätten därefter, tills jag anlände till ”gott, sött, hälsosamt bröd”, livets salt. Surdeg, vilken somliga anse som brödets själ, själva anden som fyller dess cellvävnad, och vilken bevaras med religiös vördnad liksom vestalernas eviga eld, - jag är säker på, att någon dyrbar kruka surdeg överförd  av  Mayflower-pilgrimerna,   tillgodosåg  Amerikas behov och ännu gör sitt inflytande märkbart i vidgade, jäsande ringar över kontinenten, - denna nödvändiga ingrediens hämtade jag regelbundet och förtroendefullt i byn, ända tills jag en morgon glömde reglerna och skållade jästen; genom vilken tillfällighet jag upptäckte, att till och med syrsättning inte var nödvändig - mina upptäckter skedde vanligen efter den analytiska och inte efter den syntetiska metoden - och sen dess har jag med nöje undvarat det, ehuru de flesta husmödrar allvarligt försäkrat mig, att hälsosamt och gott bröd utan jästämne var otänkbart, och äldre personer förutspådde mitt hastiga fysiska förfall. Likväl finner jag, att det visst inte är oumbärligt, och efter att ha varit utan det ett år är jag fortfarande i de levandes land. Det är enklare och mer respektabelt att vara det förutan. Människan är det djur, som framför alla andra förmår anpassa sig efter olika klimat och omständigheter.

Rätt svar på förra veckans fråga:
Laurie Lee

Rätt svar vill vi ha senast onsdagen den 17 oktober.        
Adressen är meny@sr.se Skriv tävling i ämnesrutan.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".