Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Boeuf bourguignon med skogssvamp

Publicerat fredag 28 september 2007 kl 12.49

Denna klassiska franska bistrorätt lagas vanligen med odlade champinjoner. Med en blandning av vildplockad svamp smakar den ännu godare. Det är lika bra att laga mycket på en gång. Grytan blir bara godare om den får stå en eller två dagar efter tillagningen. Den går också utmärkt att frysa in.

8-10 port

1,6 kg nötkött, ytterlår eller högrev
1 tsk salt svartpeppar ur kvarn
2 msk smör
1 dl vatten
2 msk olivolja
3 msk vetemjöl
75 cl rött vin
5 dl mörk oxbuljong
2 lagerblad
1 kvist färsk timjan eller
1 tsk torkad dito
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
200 g rimmat fläsk i strimlor eller tärningar
5 steklökar
6 morötter i skivor
6 dl (cirka 200 g) färsk skogssvamp
1 msk smör
15 syltlökar
1 dl finhackad persilja

Skär köttet i 4 centimeter tjocka bitar. Salta och peppra bitarna och stek dem i en stekpanna i smör och olja i omgångar och lägg över i en stekgryta. Pudra över vetemjöl och rör om så att mjölet fastnar på bitarna. Vispa ur stekpannan med 1 deciliter vatten och sila ner vätskan i stekgrytan. Häll i vin och buljong. Tillsätt även lagerblad, timjan, vitlök, tomatpuré, rimmat fläsk, steklök och morötter. Låt sjuda under lock i 1 ½-2 timmar på låg värme. Rör om då och då (någon gång i halvtimmen) och se till att grytan inte bränner vid. Skär de största svamparna i mindre bitar. Stek svampen några minuter i lite smör. När köttet är mjukt, tillsätt syltlök och svamp. Låt sjuda cirka 5 minuter. Strö över persilja och servera, gärna med kokt potatis och/eller vitt bröd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".