Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Julmarmelad med rödlök, lingon och korinter

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 11.17

600 g röd lök
2 msk korinter
50 g strösocker
1 msk honung
½ dl vatten
1½ dl rödvin eller vinglögg
3 msk rödvinsvinäger
½ dl rårörda lingon
3 kvistar timjan
1 lagerblad
2 kryddnejlikor (stötta) 
3 msk rapsolja

Skala löken  och skär den i  tunna skivor. Värm oljan i en rymlig gryta och strö i socker, rör runt och tillsätt lök, korinter, vatten, rödvin, vinäger, en nypa salt, kryddnejlikan, timjan och lagerbladet. Låt puttra på svag värme tills löken börjar bli mjuk, det tar ca 30-40 minuter. Öka värmen och låt vätskan som finns kvar i botten ånga bort helt, rör i löken hela tiden, så att den inte bränner vid. Tillsätt honung och lingon, rör om och låt det puttra lite till. Det ska bli en blank, lätt klibbig marmelad. Smaka av med lite svartpeppar och ev. mera syra och sötma om det behövs.

Den här marmeladen passar bra till alla slags ostar, gärna till ädelost, chèvre eller julcheddar. Pröva en gång att göra en smördegspizza, fördela lite av denna marmelad på en kavlad smördeg, strö eller smula över lite god ost (din favoritost) och grädda i 200° - 225° tills smördegen har fått färg och osten smält. Detta är mycket gott till glögg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".