Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Glögg- och svartvinbärsbräserade rödbetor

Publicerat tisdag 20 november 2007 kl 11.40

ca 500 g färska små rödbetor
1 bit hel kanel
2 msk rödvinsvinäger
ca 1½-2 dl vinglögg  + 1 msk svartvinbärsgelé
1 apelsinskal (ca 4 cm)
2 msk apelsinsaft
1 msk rapsolja

Koka rödbetorna med roten kvar i välsaltat vatten med vinägern och kanelbiten i tills de börjar bli mjuka. Det tar ca 20-30 minuter. Tag upp dem och spola med kallt vatten och skala. Stora betor skärs i lite tunna klyftor och är betorna små, så halverar man de bara. Under tiden rödbetorna kokar gör man glöggmarinaden. Häll upp glöggen, svartvinbärsgelén och apelsinskalet i en gryta och reducera det hela tills det bara återstår en tredjedel. Vispa ner apelsinsaften och sist rapsoljan, så det liknar en sirap. Lägg betorna i en gryta, ringla över glöggsirapen, värm upp och glasera betorna med den. Dra av och servera varma eller kalla tillsammans med ev. julköttbullar, mandelstekt ost eller bara med smulad ädelost och ev. rostade valnötter över. Extra festligt blir det om man strö över några granatäppelkärnor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".