Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

MJÖD

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 09.11

I Meny vecka 47 2007

Mörkret har lagt sig över November-Sverige, och i takt med den tilltagande vintern har glöggförsäljningen tagit fart på traditionsenligt vis.

Men kanske finns det anledning att återuppta en annan gammal nordisk dryckestradition, den att dricka mjöd, såväl varm som kall. För dom flesta är väl mjöd endast känd som en vikingadryck gjord av honung, jäst och vatten, och här i Sverige görs den bara hemma av några hängivna entusiaster. Men faktum är att mjöd tillverkas och säljs kommersiellt i några av våra grannländer, och nu kan man också köpa den via Systembolaget. Vår vinprovare Karsten Thurfjell provade sig igenom sortimentet. 

Rekommenderad mjöd i Systembolagets beställningssortiment 

Torra Mousserande Mjöd

Kul, champagnelika i stilen – men man måste köpa en hel låda!

B71404, Heidrun California Orange Blossom Mjöd, USA, 12 fl. 2.160:-

Ungdomlig, frisk smultrondoft och kastanjehonung i smaken. Nästan helt torr med bra brödig eftersmak. Tappad 2007.

B71408 Heidrun California Sage Blossom  Mjöd, USA, 12 fl. 2.200:-

Mogen, utvecklad äpplig doft och smörkola i smaken. Viss restsötma, men bra balans. Tappad 2003.

Stilla mjöd

B82261, English Mead, England, 1 fl. 95:- (Säljs endast i AB-län) Vinös doft med honungstoner och kastanj. Honungsartad smak med rätt mjuk syra och återhållen sötma i eftersmaken.

B71505 Honeymoon Nectar Mjöd, USA. 12 fl. 2.100:-

Mycket örtig doft och smak i karamellartad stil, dock med ganska torrt uppstramande slut.

Kryddade Mjöd

B71421 Piastowski Mjöd, Polen, 6 fl. 660:- (1 fl. 91:- Nr B83248 säljs endast i AB-län, kommer i Systemets ordinarie sortiment 1 mars 2008)

Örtig doft med kastanjetonade honungsaromer. God halvtorr attack på tungan med honungsmättad balanserad finish.

Om mjöd av Johan Pihl, mjödentusiast.  

Traditionellt mjöd, dvs vin gjort på jäst honung, har tillverkats i många länder i Nordeuropa alltsedan förhistorisk tid. I Sverige producerades mjöd fram till reformationen. Det finns idag ingen kommersiell produktion av mjöd i Sverige.

Mjöd produceras kommersiellt bl a i USA, England, Frankrike, Kanada, Australien, Nya Zeeland, Irland, Danmark, Tyskland, Polen och Litauen.

Att mjöd dracks av vikingarna är känt av många, men att det är ett vin gjort på honung är det betydligt färre som vet eftersom det inte funnits till försäljning förrän tills nyligen i Sverige. Ett traditionellt mjöd består enbart av honung och vatten som får jäsa till den naturliga alkoholhalten som brukar ligga mellan 11-16 % beroende på hur stor andel honung som använts. Mjödet lagras sedan på fat i allt från några månader till flertalet år innan det är färdigt att tappas och avnjutas. Mjöd är ofta relativt sött och tål att lagras även efter tappning för att ytterligare höja smakupplevelsen.

Det finns många varianter på mjöd. Några sorter är gjorda enbart på honung, vatten och jäst. Andra smaksätts med örter, bär eller kryddor. En del lagras flera år på fat. Andelen och typen av honung som används vid produktionen spelar stor roll för resultatet. Vissa är gjorda på en mindre mängd honung vilket resulterar i en torrare dryck som har stor likhet med många vita viner, medan andra mjöd är gjorda på en större andel honung än vatten, vilket blir till en otroligt söt dessertdryck.

Det finns även mousserande mjöd som är tillverkade genom methode traditionelle, dvs på samma sätt som exklusiva mousserande viner.

Torrare mjöd går utmärkt att drickas kylt, som aperitif, eller till maten, medan sötare mjöd lämpar sig bäst efter maten till kaffet eller till desserten. Att servera sötare mjöd uppvärmt med kryddor som en värmande dryck på vintern går också bra. Till medeltidsmat, med dess många söta smaker, kan det passa alldeles utmärkt att dricka ett lagom sött mjöd genom hela måltiden. Men mjöd passar ofta lika bra även till en modern måltid som innehåller fisk, kyckling, griskött, eller skaldjur. De torraste mjöden gör sig även utmärkt till sallader och förrätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".