Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pepparkakstryffel

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 09.25

I Meny vecka 48 2007

300 g mjölkchoklad + ca 200 g till doppning
160 g honung
1 tsk citronsaft
5 g malen kanel
5 g malen ingefära
3 g malen kryddnejlika
20 g porter
150 g vispgrädde
60 g osaltat smör, rumstempererat

Koka honung och citronsaft till det blir karamelliserat och gyllenbrunt. Tillsätt kryddor och rosta under omrörning. Tillsätt uppvärmd grädde och koka upp alltsammans. Hacka chokladen, för hand eller i mixer. Slå kryddblandningen över chokladen. Mixa eller rör. När smeten har en temperatur på 35 - 40 grader, tillsätt smöret i små bitar och mixa igen. När smeten svalnat till 25 grader, häll den i spritspåse och spritsa små kulor på ett bakplåtspapper. Strö ev. kakao över och låt stå till nästa dag eller tills kulorna torkat. Smält minst 200 g mjölkchoklad i en plastskål i mikro, tills den är 40-45 grader. Häll ¾ av smeten på en marmorskiva, kall diskbänk eller plåt och stryk ut den med en stek- eller spackelspade. Stryk den fram och tillbaka tills den svalnat till 26 - 27 grader och börjat tjockna lite. Häll den tillbaka i skålen och blanda med den resterande fjärdedelen smet till 29 -30 grader. Doppa tryffelkulorna en och en i smeten och rulla i handflatan tills de är täckta av choklad. Lägg på ett bakplåtspapper. Gör gärna om proceduren en gång till, när första lagret stelnat.

Jan Hedh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".