Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Leif Mannerströms Janssons frestelse

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 13.13

Det här är världens bästa vickningsrätt. Obs! Låt inte potatisen vattna ur innan den används (skala eller strimla inte potatisen i förväg så att den får vänta i vatten), då förlorar den sin mjölighet. Strimla potatisen rätt ner i formen.

6-8 port
4-6 stora potatisar
2 gula lökar
smör
200 g ansjovisfilé av skarpsill (ta vara på spadet om du tänker göra kräft- och tomatströmming)
salt och nymalen peppar efter smak
3 dl vispgrädde
1 msk ströbröd

Sätt ugnen på 180 grader. Skala och strimla potatisen i ganska grova stavar. Skiva löken och stek den gyllenbrun i smör. Varva potatis, lök och ansjovis i en smörad ugnsfast form. Spar några filéer och lökringar till dekoration. Salta, peppra och slå på grädden. Strö över ströbröd. Grädda i ugn i 35-40 minuter eller tills potatisen känns färdig. Garnera med ansjovisfiléer och lökringar.

Frestelse med kaviar och tomat: Blanda 1 msk Slottskaviar och 1 msk tomatpuré i grädden och gör för övrigt på samma sätt. Skala eller strimla inte potatisen i förväg så att den får vänta i vatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".