Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Leif Mannerströms jullax med sallad

Publicerat torsdag 29 november 2007 kl 15.52

En underbar rätt på julbordet, särskilt för den som inte äter julskinka. Kan njutas varm eller kall.

10 port

ca 2 kg färsk laxsida

1 msk salt
½ msk strösocker

Panering:
2 msk svensk senap
1 msk fransk senap, t.ex. Dijonsenap
3 msk strösocker
½ msk soja
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk malen kryddpeppar
2 äggulor
½ msk ströbröd

Stekta/grillade äpplen:

5-10 äpplen
smör/olja
salt, nymalen peppar och
strösocker efter smak

Gnid in laxsidan med salt och socker, svep in den i plastfolie och lägg i kylskåpet över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till paneringen utom ströbrödet. Bred blandningen på laxen, strö över brödet. Griljera i ugn i 20-25 minuter så att paneringen blir en smula fräsig. Skala äpplena och skär i klyftor. Stek i smör eller grilla i tunt oljad grill­panna i några minuter så att äpplena blir halvmjuka. Strö över salt, peppar och lite socker. Servera laxen med äpplena och olika sorters grönsallad. Gott till är mörkt öl och brännvin. Den här senapspaneringen kan också användas till julskinka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".