Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pepparkakor med peppar

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 10.25

I Meny vecka 49 2007

250 g smör
3½ dl farinsocker (det går bra med muscovadosocker)
knappt 1 dl ljus sirap
3 tsk kanel
1½ tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 tsk kryddpeppar
50 g finhackad suckat
50 g finhackat pomeransskal (blötlägges några timmar)
rivet skal av 1 citron
2 tsk bikarbonat
100 g skållad finhackad sötmandel
½ kg vetemjöl (ca 8 dl)

Smält smör, socker och sirap över mycket svag värma. Tillsätt kryddor, suckat, pomeransskal, citronskal och mandel. Låt blandningen svalna lite och arbeta in mjölet blandat med bikarbonat. Forma degen till två tjocka rullar, svep in dem i plast eller folie och låt ligga svalt över natten.
Skär med vass kniv rullen i tunna skivor, lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen, 200-225 grader i ca 5 minuter.

Hittar du inte ren suckat kan du ta en suckat/pomeransblandning och tog 100 gram av den istället. Då slipper du besväret med att skala, ta bort det vita och blötlägga pomeransskal!

Margareta Kjaell, Bjerred

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".