Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Leif Mannerströms Strömmingsrullader med ansjovis

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 10.27

I Meny vecka 49 2007

En liten men härlig nostalgiresa till Leifs farmor. Ljuvlig på en ljummen skiva rostat knäckebröd och till en lagom kyld julöl, som allra ljuvligast på juldagen.

Sätt ugnen på 1800. Ansa strömmingsflundrorna och dela dem mitt av på längden. Finhacka ansjovisfiléerna och spara spadet. Blanda alla ingredienser utom strömmingsflundrorna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner strömmingsflundrorna i ansjovissåsen och blanda försiktigt så att såsen täcker ordentligt. Ta upp och rulla flundrorna en och en med skinnsidan utåt och lägg i en smord ugnsfast form. Slå över resten av såsen. Klicka lite smör ovanpå. Grädda i ugnen i 20-25 minuter tills rätten är läckert gyllenbrun. Rätten blir snäppet läckrare om den garneras med extra ansjovisfiléer. Den kan ätas varm eller kall.

4 port

16 strömmingsflundror
1 dl finhackad gul lök
2 msk finskuren gräslök
2 msk finskuren dill
1 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde
2 burkar ansjovisfiléer
1 tsk tomatpuré
salt och nymalen peppar efter smak
smör till formen

Bästa pålägg på nattmackan:
1. Cognacmedwurst
2. Två stekta ägg med ansjovisfiléer
3. Slottskaviar med gräslök

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".