Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pernilla Kamras lussebröd

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 13.13

Pernillas sega mandelsaffranskakor

350 g mandelmassa av mycket god kvallitet
2 äggvitor
½ g saffran
florsocker

Riv mandelmassan blanda allt rör till en slät smet. Rulla till 20 bollar som sedan rullas i florsocker. Lägg dem på en plåt, tryck till dem lite och låt dem stå i 30 minuter. Grädda dem i 225 g i 10-15 minuter. Låt dem svalna på plåten. De går utmärkt att frysa kakorna.

Saffrans biscotti med mandel och russin

440 g mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
1nypa salt

Blanda dessa ingredienserna och sikta dem.

3 ägg
150 g socker
1 g saffran

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt saffran och vispa lite till.

100 g mandlar
2 dl russin

Blanda ner de torra ingredienserna med mandlarna och russinen. Blanda sedan allt till en deg som rullas till två längder. Lägg dem på en plåt platta till dem lite. Grädda i 175g i 20 minuter. Skär längderna till 1 cm tjocka skivor lägg dem på plåten och torka i ugnen i ca 15 minuter. Låt dem svalna. Lägg dem i en lufttät burk.

Saffransdeg

50 g jäst
50 g smält smör
5 dl mjölk
1 g saffran
1½ dl vit sirap
1 tsk salt
15 dl mjöl
1 ägg
russin
eventuellt socker och smör till bullar eller stänger

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37g. Häll det över jästen blanda i lite av mjölet och sedan saffran. Tillsätt sirapen, saltet och blanda ner mjölet lite i taget. Knåda degen den ska vara lite lös precis så att den inte klibbar fast i bänken. Låt den jäsa upp under en skärbräda med en handduk över. När degen har jäst till dubbel storlek tryck tillbaka den och låt den jäsa en gång till.  Sätt på ugnen på 200-225 g. Stjälp upp degen, dela den i två och knåda. Gör sedan saffransbullar eller kavla ut degen och bred smör och strö socker över. Gör bullar eller stänger. Låt jäsa under handduk till bubbel storlek. Pensla med uppvispat ägg grädda i 15-20 minuter. Alla degar med jäst måste jäsa länge, ibland tar det längre tid än det brukar allt beror på hur jästen mår. Så det går inte att säga exakt hur länge degen ska jäsa. Rummet kanske är kallt, det kanske drar på degen och då blir jästen lite grining. Men har man inte hällt på för varm degvätska så kommer degen tillslut att jäsa upp. Överstig inte 37 g för då är risken mycket stor att jästsvamparna dör och då kan man stå där och vänta på att degen ska jäsa i en evighet. Ha tålamod och stressa inte. Knåda för hand, det är en skön avslappning och då känner man när degen är klar den ska precis släppa från bakbordet utan att man behöver mer mjöl. Det är klart att man även kan ha kesella, extra smör eller ägg i degen, det blir saftigt och gott, men själv föredrar jag en deg som är lite lättare. Det behövs inte massor med extra ingredienser om man bara låter degen få jäsa i sin takt.

Receptet kommer från Pernilla Kamras
Ateljé TÅRTAN, Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".