Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ljummen tarte tatin på persikor med blandade nötter

Publicerat torsdag 6 december 2007 kl 13.18

4 port

500 g, 1 burk konserverade
persikor med spad
75 g osaltat smör
1½ dl strösocker
3 msk hackade, blandade nötkärnor, t.ex.
hasselnötter, valnötter, mandel
1 platta fryst, tinad smördeg, tunt utkavlad

Sätt ugnen på 180°. Bred smöret i botten på en liten stekpanna som tål att sättas i ugnen. Strö över sockret. Häll i saften från persikorna, lägg sedan persikohalvorna lätt i pannan med den runda sidan neråt. Koka på hög värme tills sockret och smöret får en knäckliknande konsistens, men se upp så att det inte bränns vid. Strö över nötterna, skaka lite så att de trillar ner mellan persikorna. Sätt in pannan i ugnen i 10 minuter. Ta ut den och höj ugnstemperaturen till 200º. Skär under tiden till ett ”smördegslock” som är snäppet större än stekpannan, lägg locket över persikorna och tryck till ordentligt runt kanterna så det blir tätt. Stick 7-8 hål i locket och ställ in pannan tills tarten fått fin färg. Låt kakan vila en halvtimme i pannan. Lossa sedan försiktigt runt kanterna. Vänd upp tarten på ett fat och servera den ljummen med kall vaniljglass. Mer franskt än så här kan det knappast bli.

Färska råsockrade bär med lime och citronmeliss

4 port

6 dl blandade bär t.ex. blåbär, hallon,
jordgubbar, björnbär, vinbär
1 dl råsocker
1 limefrukt, saften och det yttersta
av det väl tvättade skalet
½ dl finstrimlad citronmeliss
½ dl mörk rom

Enklare än så här blir det inte. Lägg bären i en skål. Blanda alla de övriga ingredienserna och slå över. Blanda om försiktigt, så att inte bären mosar sig. Låt stå och dra 10 minuter. Lägg upp i portionsskålar. Servera gärna med glass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".