Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Fisk och musselgryta med tomat och saffran

Publicerat torsdag 3 januari 2008 kl 10.30

1 nät musslor (hjärt- eller blåmusslor)
250 g lax
250 g vit fisk (hälleflundra eller sej)
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 morötter
2 palsternackor
1 fänkål
1 kruka färsk timjan
2 dl vittvin
2 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
2 burkar krossade tomater
0.5 g saffran

Börja med att blötlägga musslorna. Om det är hjärtmusslor kan de behöva ligga i vatten över natten eller en dag extra för att vara säker på att de inte innehåller en massa sand. Kan också fråga fiskehandlaren om detta vid köpet. Skrubba sedan musslorna och skär fisken i bitar. Skala och finhacka lök och chili samt skala och dela ner rotfrukter och fänkål i lite grövre bitar. Börja sedan med att fräsa lök och chili tillsammans med hälften av timjanen och tillsätt därefter grönsakerna. Slå på de krossade tomaterna, vin och vatten och låt koka till grönsakerna börjar kännas klara. Dra åt sidan, låt sjuda och tillsätt fisk och saffran. När fisken börjar kännas klar tillsätt musslorna och låt dem gotta sig. När musslorna öppnat sig är grytan klar. Avsluta med grädde och smaka upp med salt.
Toppa grytan med färsk timjan och servera nybakat bröd därtill!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".