Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Limesill med doft av rosenpelargon

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 10.59

I Meny vecka 51 2007

10 urvattnade sillfiléer

Ättikslagen:
2 dl ättiksprit
2 dl strösocker
2 dl ljus muskovadosocker el. rårörsocker
6 dl vatten
rivet skal från 3 limefrukter och saften från 2
5 kryddnejlikor
3 stjälkar citrongräs (sönderbankade o. skurna i bitar)
1 silverlök (skalad och strimlad)
½ purjolök (sköljd och strimlad)
1 bit färsk ingefära (strimlad)
½ vaniljstång
1 grön chilifrukt i strimlor
1 kvist rosen- eller doftpelargon

Till serveringen:
½ silverlök
1 limefrukt
1 dl av ättikslagen
2 msk strösocker
1 liten kvist pelargon, till dekoration

Koka upp alla ingredienser till ättikslagen, låt det koka i ca 5 minuter, var noga med att tvätta limefrukterna noga och se till att det vita inte följer med! Dra av och kyl ned. Lägg sedan ner sillarna i den kalla lagen. Låt de ligga där i minst 2-3 dygn.
Vid serveringen:
Ta upp sillarna ur ättikslagen och skär dem i sneda skivor och placera dem på ett djupt fat eller i en skål. Skär silverlöken i fina strimlor, tvätta limefrukten och riv av skalet utan att det vita är med. Pressa ut saften och blanda ihop både saft och skal med strösocker och 1 dl av ättikslagen. Häll detta över dem skurna sillskivorna, fördela silverlöken över och dekorera med pelargonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".