Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gravad strömming i vit tryffelaioli

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 11.01

I Meny vecka 51 2007

Gravad Strömming:
600 g strömmingsfiléer

Lag:
5 dl vatten
1 dl ättiksprit 12%)
1 msk salt
1 msk socker

Drar av skinnet på strömmingsfiléerna. Blanda ihop lagen och lägg ner de dragna strömmingsfiléerna i den, täck av och ställ kallt till nästa dag, de ska så minst 8 timmar i lagen. Tag upp strömmingsfiléerna, som nu är vita i köttet, låt dem rinna av ordentligt.

Rör ihop aiolin:
3 äggulor
8 vitlöksklyftor (pressade) Ja ni läser rätt!
½ tsk salt och nymalen vitpeppar
ev. några droppar flytande honung
2 dl solrosolja+1 dl jungfruolja (oliv)
några droppar tryffelolja
2 msk pressad citron
2 msk het fiskbuljong
1-2 msk crème fraiche
½ msk fransk senap

Rör ihop äggulorna med saltet och den pressade vitlöken, vispa ner oljan först i en tunn stråle tills det börjar bli en tjock majonnäs. Fortsätt med oljan, men nu i en tunn stråle, vispa stadigt, så oljan går ordentligt in i äggulorna. När all olja är förbrukat, tunna man ut majonnäsen med citronsaft och het fiskbuljong, aiolin ska vara stadig men smidig, smaka av med vitpeppar, ev. lite honung och tryffelolja, Rör till sist ner crème fraiche. Lägg ner den väl avrunna strömmingen. Ställ kallt ett dygn. Mycket god blir såsen, om man mixar ner ½ msk fransk senap. Jag brukar dekorera den här anrättningen med tunna skivor av inlagda vitlöksklyftor eller om jag har några skivor tunn hyvlad svart tryffel. Pröva även att hyvla över lite av en lagrad parmesan (i tunna lager).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".