Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Julmarmelad

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 11.02

I Meny vecka 51 2007

350 g torkade fikon
100 russin efter eget val
500 g färska fikon
1 dl rårörd svartvinbärssaft (eller 1-2 dl frysta svarta vinbär)
3 dl rödvin
2-3 dl portvin
½ apelsin (saft och skal)
2 msk balsamicovinäger
2 färska lagerblad
1 bit äkta kanel (så kallad Ceylonkanel)
1 kryddmått nymalen eller stött kryddpeppar
2 stjärnanis
½ tsk chilipasta
800 g syltsocker

Tvätta fikonen ordentligt i varmt vatten, plocka bort de hårda stjälkarna och skär i små bitar, sockerbitsstora. Lägg dem tillsammans med russinen i en skål och häll över röd- och portvin samt vinbärssaften. Låt stå och mjukna i rumstemperatur över natten. Under tiden förbereder man de färska fikonen. Tvätta dem och skär dem i samma storlek som de torkade, men skala dem inte.
Dagen därpå:
Ta fram de torkade fikonen och häll upp alltsammans i en rymlig gryta. Tillsätt alla kryddor samt balsamvinäger och apelsinsaft, koka upp. Låt det småkoka i ca 15 minuter, rör om lite då och då. Tillsätt sedan de färska fikonen och puttra i ca 10-15 minuter till. Tillsätt syltsockret och ev. Armagnac eller konjak, koka sedan ca 5 minuter till. Häll upp i väl rengjorda glas och förslut genast. Låt gärna marmeladen stå några dagar innan man provsmakar den. Man kan byta ut hälften av de färska fikonen mot blåröda plommon. Tillsammans med en bit fin ädel- eller kittost är det en jättefin present!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".