Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Pilgrimsmusselceviche

Publicerat onsdag 19 december 2007 kl 11.22

I Meny vecka 52 2007

6-8 port

150-200 g pilgrimsmusslor utan den röda rommen
2-3 vitlöksklyftor eller fler
½-1 dl färskpressad limesaft samt rivet skal från 1 lime
½ dl citronsaft
½ dl apelsinsaft
1 röd chilipeppar (urkärnad och finhackad)
1½ dl hackad färsk gurka
1-2 msk färsk koriander eller bladpersilja + lite färsk basilika
1 mogen avokado
2 tomater
2-3 salladslökar i tunna skivor
½ dl tomatjuice
2 msk jungfruolja
salt och nymalen svartpeppar + en stor nypa socker
några droppar citronolja att toppa med

Skär pilgrimsmusslorna i mindre tärningar (se till att den hårda magmuskeln på sidan kommer bort). Skala och finhacka eller riv vitlöksklyftorna och blanda med citrussafterna, men spara limeskalet, häll detta över pilgrimsmusselhacket. Ställ kallt i minst 40-60 minuter. Skala gurkan och avokadon och skär i små tärningar. Kärna ur tomaterna och tärna även dem fint. Blanda hacket med den hackade chilipepparn, koriander eller bladpersilja. Ta fram musslorna och låt dem rinna av, men spara marinaden. Ta av ½-1 dl av marinaden och rör ner limeskalet, salt, peppar, socker, tomatjuicen och olivoljan. Blanda pilgrimsmusslorna med tomat- avokado och gurkhacket, smaka av en gång till, det ska vara lite sting i röran. Häll upp detta i små glas eller koppar och skeda över lite av dressingen, toppa med den skurna salladslöken samt lite färsk koriander eller persilja. Ställ kallt igen tills det är dags att servera, droppa då gärna över lite citronolja.
Obs. Man kan blanda pilgrimsmusslorna med vit fisk som t.ex. hälleflundra eller torsk, då skär man dem i samma små tärningar som musslorna. Det blir lite billigare och inte sämre heller.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".