Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

NYÅRSKRÖNIKA I MENY

Publicerat fredag 21 december 2007 kl 15.12

I Meny vecka 52 2007

Radiomanus:
Vilka trender ser vi då på dryckesfronten under 2008?
Vår vinprovare Karsten Thurfjell skådar förstås efter framtiden i champagneglasets bubblor…

Ja, jag ska i alla fall inte sia om vilka viner som svenska konsumenter kommer att dricka mest av under nästa år, för det vet ingen riktigt. Vi är notoriskt oberäkneliga i vissa avseenden, inte minst har vi en benägenhet att byta favoritland. En gång var det Spanien, för ett par år sen var det syditalienska rödviner. Sen blev det Sydafrika, och i år har det varit Australien som klivit högst opp på Svensktoppen. En del trendgissare brukar nämna Argentina, men det har dom gjort i några år nu, utan att ha fått rätt. Kanske kliver gamla Frankrike fram igen? Vad vet jag? Just nu är kampen mycket hård och jämn mellan dom nya och gamla favortitländerna.
Jag vet i alla fall att vi kommer att dricka mycket boxvin, säkert hälften, trots att intresset för att prova nya spännande, lite dyrare viner på butelj bara ökar. Men boxens bekvämlighet överröstar alla argument, och den har som sagt fört in vinet i vardagen på en hittills icke skådat sätt.
Trender kan man i stället spana efter i producentledet. Där har man tentaklerna ute, och vinindustrin söker hela tiden parera förskjutningarna i våra smakpreferenser.
Plötsligt försvann till exempel alla överdrivna ektoner från dom vita vinerna. Konsumenterna världen över har börjat tröttna på ekspånen, och vips var dom borta. Nu är det frukt och ursprungskaraktär som gäller, med två huvudinriktningar, en frisk syrlig stil och en rundare och fylligare. På många håll innebär också rundheten en märkbar sötma, och det märks även i många röda viner, som ofta sminkas till med en dos druvjuice innan buteljeringen, och ja, vad ska man säga om det? Sötma används också flitigt i matindustrin, så det är en smakpalett många vant sig vid.
Vi har länge druckit druvsortsviner, vinet har varit gjort på en druvsort: en merlot, en chardonnay osv, vilket gjort det enkelt och överskådligt. Att lära sig druvsorternas karaktär har varit ett effektivt sätt att orientera sig i vinvärlden. Men nu experimenteras det vilt med druvblandningar, för att göra en så attraktiv cocktail som möjligt. Jag vet inte riktigt vem det tillfredsställer, kanske den nya generationen vinmakare, men det har i alla fall inneburit många nya kul viner.

Det roliga med vinvärlden är ju att det mesta faktiskt blir bättre. Fler och fler producenter inser att kvalitet kan löna sig, och dom stora vinindustrierna har också höjt sin lägstanivå.
En vinbonde som sitter på bra vingårdar kan tjäna ordentligt med stålar om ambitionen höjs några snäpp, i stället för se sitt vin förnedras till industrisprit.
Ändå pratar många om ett internationellt överskott på kvalitetsvin – men då menar man allt som inte är rent skräp. Jo, än så länge, men vad som händer om jättemarknaderna Indien och Kina fortsätter att öka sin konsumtion, så kan lagren snabbt sina.
Och det gäller inte minst årets stora trenddryck – bubblet.
För första gången kommer vi i år att dricka mer än en miljon flaskor champagne i Sverige. Och utvecklingen är densamma över hela jorden. Men Champagne är ett noga avgränsat distrikt, med en begränsad produktion, och för många champagneproducenter överstiger efterfrågan tillgången flera gånger om. Just nu sker faktiskt nyplanteringar i dom enstaka vingårdar i Champagne som varit övergivna sedan det tidiga 1900-talets krisår. Så det finns faktiskt undantag mot EU:s ganska hårda regler att inte plantera mer vin. Vi får se hur det går, men priserna kommer förstås att gå upp - för att stävja efterfrågan som det sägs - även om Systembolaget stretar emot.
Ändå har vi just nu möjlighet att köpa vårt nyårsbubbel till samma priser som förra året, och året innan, och året innan. För somliga importörer vet att ett psykologiskt kampanjpris fortfarande innebär många sålda flaskor.
56 kronor till exempel för ungerska Chapel Hill Sparkling Chardonnay. Det är fortfarande oslagbart bland det billiga bubblet.
Eller 199 kronor för lågprischampagnen Jacquart Brut Mosaïque, som är riktigt bra för det priset.
Men jag måste säga att dom vanliga mousserande vinerna under och kring hundralappen har blivit jämnare i standard. Dom spanska cavavinerna har blivit fruktigare och inte så beska i stilen. Raimat Brut Chardonnay för 81 och Anna de Codorníu för 89 kronor är mina favoriter, men även Freixenets svarta trotjänare Cordon Negro har stramat upp sig, och 69 kronor är inte dyrt.
Annars är den nya Crémant de Bourgogne Geisweiler riktigt brödig och elegant för 78 kronor, liksom alsassaren Dopff Brut för 97 med citrusfrisk nötighet.
Italienska Rotari Brut Riserva och Rotari Rosé för 98 repektive 96 kronor är också pålitliga i en fruktigare stil – det beror lite på vad man är ute efter. Rotari är gott när man vill fira, men jag råkade få det till ostron en gång, ochy det fungerade inte alls.
Ska man fira in nyåret med ostron ska det vara nåt knastertorrt, som sydafrikanska Pongrácz Brut, som åter är i storform för 117 kronor.
Champagnerna då?
Ja, när det gäller standardmärkena så märks det att den varma årgången 2003 ingår i många blandningar, och att syran därför inte är lika klingande frisk. Men jag tyckte ändå att det mesta har dom kvaliteer man kan begära för viner i 200-300-kronorsklassen. Av dom drygt 60 champagner som ingår i Systemets standardsortiment var det i mitt tycke bara tre som föll igenom: Lanson Black Label, Moët & Chandon Brut Imperial och Mumm Cordon Rouge. I dom källarna tycks det gå lite väl snabbt, och bland lågprischampagnerna skulle jag väl inte heller välja Jeanmaire eller Jean de la Fontaine.
Annars är det tycke och smak som avgör. Ett sätt att undvika 2003:ans slappa syror är förstås att köpa en årgångschampagne, och väljer man dom båda kooperativen Palmer och Jacquart blir det lite billigare, exempelvis Palmer Blanc de Blancs 2000 för 269 kronor, eller Jacquart Brut Mosaïque 1998, båda med härligt utvecklade mineraltoner.
I övrigt var det ungefär som vanligt. Gamla favoriter som Pol Roger, Louis Roederer och Bollinger håller stilen, och så är Ruinart starkt på gång med härligt snäckskaliga mineraltoner, inte minst i årgången 1999 för 387 kronor. Och gamla trotjänaren Veuve Clicquot Brut är bättre än nånsin, med härligt brödig charm. Men då ligger man en bra bit över 300.
Bland dom något billigare standarmärkena vill jag därför nämna Heidsieck & Co Monopole Blue Top för 249 kronor och Leclerc Briant Les Crayéres för 275.
Avslutningsvis efter denna bubblande syndaflod vill jag spå en ny trend.
Vi kommer allt fler att ta en vit månad. Har man gjort det, vet man hur skönt det är och hur bra man mår. Men mer om detta 2008!


 
Bra bubbel

7649  Chapel Hill Sparkling Chardonnay 750 ml 56 kr
 Balatonboglár, Ungern
7703  Alsina & Sardá Seco 750 ml 61 kr
 Cava, Spanien
7710  Marqués de Monistrol Brut 750 ml 67 kr
 Cava, Spanien
7738  Freixenet Cordon Negro Brut 750 ml 69 kr
 Cava, Spanien
7742  Fuzion Brut 750 ml 69 kr
 Argentina
7685  Crémant de Bourgogne Geisweiler 750 ml 78 kr
                Bourgogne, Frankrike
7739  Raimat Brut Chardonnay 750 ml 81 kr
 Cava, Spanien
7369  Anna de Codorníu Brut 750 ml 89 kr
 Cava, Spanien
7688  Crémant de Bourgogne Perle de Vigne 750 ml 89 kr
 Bourgogne, Frankrike
22101  Tommasi Bianco di Custoza Brut 750 ml 89 kr
 Bianco di Custoza, Italien
7410  Dopff Brut  750 ml 97 kr
 Crémant d’Alsace, Frankrike
7567 2002 Rotari Brut Riserva 750 ml 98 kr
 Trentino, Italien
7507  Graham Beck Chardonnay Pinot Noir Brut  750 ml 109 kr
 Robertson, Sydafrika
7628  Pongrácz Brut 750 ml 117 kr
 Sydafrika
7702  Jacquart Brut Mosaïque 750 ml 199 kr
 Champagne, Frankrike
7372  Palmer & Co Brut 750 ml 209 kr
 Champagne, Frankrike
7555  Alexandre Bonnet Grande Réserve Brut 750 ml 219 kr
 Champagne, Frankrike
7342  Bonnaire Brut Tradition 750 ml 219 kr
 Champagne, Frankrike
7398  Heidsieck & Co Monopole Blue Top 750 ml 249 kr
 Champagne, Frankrike
7867 1998 Palmer Millesime Brut 750 ml 249 kr
 Champagne, Frankrike
7350  Pierre Peters Cuvée de Réserve 750 ml 249 kr
 Champagne, Frankrike
7402  Franck Bonville Grand Cru Sélection 750 ml 259 kr
 Champagne, Frankrike
7553 2000 Palmer Blanc de Blancs 750 ml 269 kr
 Champagne, Frankrike
7408  Leclerc Briant Les Crayères Premier Cru 750 ml 275 kr
 Champagne, Frankrike
7433  R & L Legras Grand Cru Blanc de Blancs 750 ml 279 kr
 Champagne, Frankrike
7722  Delamotte Cuvée Operakällaren Blanc de Blancs 750 ml 289 kr
 Champagne, Frankrike
7454  Billecart-Salmon Brut Réserve 750 ml 305 kr
 Champagne, Frankrike
7549  Pol Roger Brut Réserve 750 ml 309 kr
 Champagne, Frankrike
7588 1998 Jacquart Brut Mosaïque Millésimé 750 ml 319 kr
 Champagne, Frankrike
7508  Laurent-Perrier Brut 750 ml 319 kr
 Champagne, Frankrike
7590  Pommery Brut Royal 750 ml 329 kr
 Champagne, Frankrike
7519  R de Ruinart  750 ml 329 kr
 Champagne, Frankrike
7602  Louis Roederer Brut Premier 750 ml 339 kr
 Champagne, Frankrike
7424  Veuve Clicquot Brut 750 ml 339 kr
 Champagne, Frankrike
7418  Bollinger Special Cuvée Brut 750 ml 349 kr
 Champagne, Frankrike
7714 1999 Jacquart Brut Mosaïque Blanc de Blancs 750 ml 349 kr
 Champagne, Frankrike
7637 1999 R de Ruinart  750 ml 387 kr
 Champagne, Frankrike
7445 1998 Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 750 ml 419 kr
 Champagne, Frankrike
7439 2000 Cuvée St-Vincent Blanc de Blancs Grand Cru 750 ml 475 kr
 Champagne, Frankrike
7578  Alfred Gratien Cuvée Paradis Brut 750 ml 484 kr
 Champagne, Frankrike
7579 1999 Bollinger La Grande Année 750 ml 799 kr
 Champagne, Frankrike
7428 1999 Dom Pérignon  750 ml 1090 kr
 Champagne, Frankrike


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".