Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Insaltning av skinka

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 09.42

Jag lyssnade idag lördag 9/2 på reprisen av Meny. Jag hörde att recept på insaltning av skinka efterlystes. Jag har ett gammalt recept som jag använde på 70-talet och som står sig än idag. Receptet har jag fått från en gammal skolkökslärarinna, av den gamla stammen.

4- 5 kg skinka
2 dl salt utan jod
3 tsk salpeter
1 dl sirap eller strösocker
1 msk krossad kryddpeppar
2 msk torr senap
1 msk mald ingefära

Gnid skinkan med kryddblandningen, låt ligga svalt i 2 dygn, vänd då och då.

Koka en saltlag:
6 l vatten
3 tsk salpeter
9 dl salt utan jod
1½ dl strösocker

Koka upp lagen och skumma väl. Låt kallna. Skinkan läggs i den kalla lagen, lagen bör täcka köttet. Förvaras kallt. Skinkan (köttet) är färdigsaltat efter 14 dagar. Köttet, skinkan kan behöva vattnas ur något.
Jag hoppas att receptet kan komma till användning.

Mvh Annalena Andersson, Oxelösund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".