Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ankarstock

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 11.35

I Meny vecka 8 2008

Surdeg:
1 dl vatten
12 g (¼ pkt) jäst
2 dl fint rågmjöl

Efter 1-2 dygn:
7 dl vatten
1 l fint rågmjöl

Efter ca 8 timmar:
2½ tsk salt
¾ dl mörk sirap
3 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl

Surdegen:
Värm vattnet till 37º (fingervarmt). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Blanda i mjölet. Låt bunken stå övertäckt i rumsvärme 1-2 dygn. Surdegen får mest arom om den får stå 2 dygn. Rör då ner ytterligare ½ dl mjöl efter 1 dygn.

2:a eller 3:e dagen:
Värm vattnet till 37°C (fingervarmt). Blanda surdegen med vatten och rågmjöl. Rör ihop till en lös deg. Jäs den övertäckt i rumstemperatur minst 8 timmar, t.ex. över en dag eller natt.

Efter ca 8 timmar:
Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg, först i bunken, sedan på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar. Forma dem till släta längder. Lägg dem i smorda formar. Jäs under bakduk ca 1 timme. Värm ugnen till 175°. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1¼ timme. Stjälp då bröden ur formarna. Låt limporna kallna inlindade i bakdukar. Skiva dem inte förrän följande dag.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".