Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Budapestrulle

Publicerat onsdag 27 februari 2008 kl 13.16

I Meny vecka 9 2008

8-10 skivor
Ugnstemp. 175º
Form: långpanna, ca 30x40 cm

Botten:
100 g (ca 1½ dl hasselnötskärnor)
6 äggvitor (2 dl)
3 dl socker
1 dl vetemjöl
2 msk kakao

Fyllning:
1 burk (ca 400 g) mandarinklyftor,
aprikoser eller persikor
3 dl vispgrädde
2 tsk socker
2 tsk kakao

Garnering:
Florsocker eller blockchoklad

Bottnen:
Värm ugnen. Lägg ett bakplåts- eller smörgåspapper i långpannan. Hacka nötterna fint. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret och vispa tills det blir en tjock marängsmet. Blanda nötterna med mjöl och kakao. Vänd ner blandningen försiktigt i marängsmeten. Bred ut den jämnt över papperet. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter. Stjälp upp kakan på ett bakplåts- eller smörgåspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten. Låt kakan kallna under långpannan.

Gör fyllningen under tiden.
Häll frukten i en sil och låt lagen rinna av väl. Vispa grädden tjock tillsammans med socker och kakao. Blanda i frukten. Bred fyllningen över kakan och rulla ihop den från ena långsidan. Låt den ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet. Låt den gärna stå i kylskåp eller frys den några timmar före serveringen. Sikta över lite florsocker eller ringla över lite smält blockchoklad strax före serveringen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".