Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Vildsvinsgryta med svagdricka och apelsin

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 11.01

I Meny vecka 9 2008

1 kg vildsvinskött i kuber
2 gula lökar
2 morötter
6 vitlöksklyftor
2 lagerblad
3 kvistar timjan
1 kvist libbsticka (kan ersättas med lite blekselleri)
1 tsk korianderfrö
1 msk krossade enbär
4 nejlikor
3 dl svagdricka
2-3 dl mörk köttbuljong
4 msk balsamvinäger el. äppelcidervinäger
saft och rivet skal från 1 apelsin
10 torkade aprikoser el. 3 msk gula russin
500 g skalad schalotten- eller steklökar
1 tsk bitter kakao
3 msk pinjenötter
salt och peppar

Skala och hacka löken i grövre bitar, skala morötterna och skär i 2 cm tjocka skivor. Smält lite matfett i en panna och bryn köttet runt om, bryn gärna köttet i omgångar, då blir det en bättre yta runt om. Salta och peppra och för över bitarna till en gryta. Tillsätt lite mera fett i pannan och fräs lök, vitlök och morötterna däri, bryn dem lite lätt, lägg ner till köttet. Lägg ner korianderfrö, lagerblad, timjan, enbär, nejlika och apelsinskal, sätt grytan på värme igen och rör runt, fräs en liten stund och släck sedan med svagdricka, köttbuljong, vinäger och apelsinsaft. Lägg på locket på glänt, koka upp, sänk värmen och låt det hela bräsera ca 1 timma, rör om lite då och då, ev. kan det behövas lite mera buljong.
Bryn de skalade lökarna. Tillsätt dem samt aprikoserna eller russin till köttet. Låt grytan puttra i ca 20 – 30 minuter till, eller så länge tills köttet känns mört. Smaka av med kakao som rörs ut med lite vatten. Ev. kan det vara gott med lite mangochutney i. Känns grytan lite för tunn i konsistens, så red gärna av med lite maizenamjöl. Rosta pinjenötterna och strö över grytan samt gärna hackad persilja och några timjankvistar.
Jag kan tänka mig en lite grövre pasta till. Har man torkade trattkantareller, så är det mycket gott i denna gryta. Den här grytan kan med fördel göras på tama grisar eller älgkött! 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".