Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Marinerad vildsvinskarré med rosmarin, och fänkål

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 11.05

I Meny vecka 9 2008

Apelsin och rosmarin är fina vintersmaker tillsammans med det saftiga fläskköttet. De citrusbräserade endiverna som jag serverar till är mycket omtyckta av mina gäster. Potatisen får rulla runt i en tapenade gjord på svarta oliver. Det ser ut som potatisen kommer direkt ur jorden.

6 port

1,2 kg vildsvinsstek (gärna karré)
salt och nymalen svartpeppar
1 äpple tvättad och klyftad
2 dl äppelcider
saft från ½ citron eller limefrukt
3 dl köttbuljong

Örtblandning:
3 kvistar färsk rosmarin
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk stötta enbär
1 tsk kummin, malen
1 lagerblad
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk färsk riven ingefära
½ dl olivolja
skal från 1 riven citron eller lime

Börja med örtblandningen: Hacka rosmarin lite slarvigt. Stöt fänkålsfrö, enbär, kummin, lagerblad och vitlök i en mortel. Blanda med rosmarin, ingefära, citrusskal och olivolja i en liten skål. Täck med folie och låt stå i kylen över natten. Sätt ugnen på 220º. Skär bort hinnor och senor från steken och gnid in den med salt och peppar och sedan med örtblandningen. Lägg steken i en långpanna, lägg äppelklyftorna runt om och några extra kvistar rosmarin ovanpå och häll sedan på cider, citrussaft och buljong. Sätt in steken i ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 125º. Stek tills innertemperaturen är 85º. Det tar ungefär 1 ½ -2 timmar, beroende på djurets ålder. Ös gärna med spadet några gånger under stektiden. Tag upp steken och låt den vila en kvart innan den ska skäras upp. Sila av spadet och smaka av med salt och peppar,
Vill man ha en mera simmig sås kan man med fördel röra ner lite crème fraiche samt ev. lite äppelgelé. Här passar det med en potatispuré och gärna syltad eller picklad svamp. Brynta persiljerötter eller t.ex. ugnsrostade rotgrönsaker eller messmörstekta svartrötter och rostade mandelspån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".