Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Gästkock i Meny Tom Sjöstedt

Publicerat torsdag 28 februari 2008 kl 11.37
Tom Sjöstedt, Årets kock 2008

I Meny mars 2008


Krämig jordärtskockssoppa med chorizo, rödlök och dill

Jordärtkocksoppa:
400 g skalad jordärtskocka
1 gul lök, skivad
2 vitlöksklyftor, skalade
10 kvistar timjan
2 dl vitt vin 
3 dl kycklingbuljong
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 msk citronsaft
smör
Chorizo:
8 chorizo
2 msk skivad dill
olivolja

Rödlök:
12 röda steklökar
2 msk rödvinsvinäger

Garnering:
12 dillvippor
Skär ner skocka, lök och vitlök. Fräs i smör med timjan. Slå på vitt vin, buljong, mjölk och grädde. Koka tills skockan är mjuk. Ta bort timjan och mixa soppan slät. Smaka av med citron och salt. Picka och stek korven knaprig i oljan. Skiva upp innan servering. Koka rödlöken i saltat vatten och vinäger. Skala och dela på längden. Lägg upp och garnera med dillvippor.

Laxcarpaccio med prästost, äpple och rapsolja

Laxcarpaccio:
400 g laxfilé, putsad
2 svenska äpplen
1 skiva formfranska
½ ask ärtskott
½ paket ruccola
50 g prästost
4 msk valnötter
½ citron
1 msk rapsolja

Garnering:
3 krm svartpeppar
½ tsk flingsalt

Frys laxen, låt tina och skär upp i skivor. Skär äpplet i tärningar. Skär formfranskan i tärningar och rosta med 2 tsk olivolja i ugnen ca 6 minuter tills dom är gyllenbruna. Blanda ärtskott med ruccola. Plocka osten i mindre bitar. Grovhacka valnötterna. Dela citronen i 4 klyftor. Lägg upp på tallrikar. Lägg på övriga ingredienser och garnera med svartpeppar och flingsalt.

Majskyckling med rostade rotfrukter och brynt salviasmör


Kyckling:
4 majskyckling
smör till stekning
salt och peppar

Rotfrukter:
200 g morot, tvättad
200 g palsternacka, tvättad
200 g skalad rotselleri
2 vitlökar
1 msk olivolja
4 kvistar rosmarin

Brynt salviasmör:
100 g smör
2 msk strimlad salvia

Garnering:
50 g getost
½ citron, saften
12 knippen körvel

Bryn kycklingen i stekpanna, salta och peppra. Baka i ugnen på 125 grader till en innertemperatur på 65 grader. Dela rotfrukterna i oregelbundna med lika stora bitar. Dela vitlöken på mitten. Blanda med olivolja, rosmarin och salt. Lägg upp på en plåt och baka i ugnen på 150 grader ca 45 minuter tills allt är mjukt. Bryn smöret och tillsätt salvian. Lägg upp på tallrik och garnera med lite getost, citronsaft och körvel.

Ugnsbakade revbensspjäll med fänkål och citronyoghurt

Revbensspjäll:
1 kg revbensspjäll, skurna i bitar
½ dl äpplejuice
10 kvistar timjan
8 vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 msk olivolja
½ citron, skalet
salt och svartpeppar

Fänkål:
600 g fänkål
1 msk olivolja
salt och svartpeppar

Yoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
½ citron, skalet
2 tsk honung
salt och svartpeppar

Garnering:
½ ask krasse

Lägg spjället på en plåt och gnid in med äpplejuice, timjan, vitlök, olivolja, citronskal, salt och svartpeppar. Baka i ugnen på 175 grader ca 1 timme till köttet lossar från benet. Skär fänkålen i klyftor. Lägg på en plåt och blanda med olja, salt och peppar. Baka i ugnen på 175 grader ca 40 minuter tills fänkålen är mjuk. Blanda alla ingredienser till yoghurten och smaka av med salt och svartpeppar. Lägg upp på tallrik och garnera med krasse.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".