Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Ris- och köttfärsröra med curry och jordnötssmör

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 11.38

I Meny vecka 10 2008

300 g fläskfärs (eller gärna kycklingfärs)
130 g långkornigt ris
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 2-3 cm)
1 bit hel kanel
2 msk jordnötssmör
1 msk currypulver eller 1-2 tsk currypasta
2-3 msk russin
1½ dl äppeljuice eller äppelcider
4-5 dl köttbuljong (eller hönsbuljong)
salt
1-2 dl rostade jordnötter
2 bananer
skal från 1 limefrukt

Skala ingefära och vitlök, hacka fint och bryn hacket tillsammans med fläskfärsen i lite olja. Tillsätt riset och currypulvret eller pastan, fräs en liten stund. Rör ner jordnötssmöret och russinen. Häll på äppeljuice och köttbuljong, lägg ner kanelstången och salta lite lätt. Rör om och sätt på lock. Sänk värmen och låt det hela småputtra i ca 15 minuter. Putsa och skölj purjolöken, skär den i ringar och lägg ner till färsröran. Låt puttra i ca 5 minuter till. Skulle röran kännas lite torr, tillätt då gärna lite mera köttbuljong och smaka av. Strö över de rostade jordnötterna och rivet limeskal. Servera med myntayoghurt, skivade bananer, och ev. lite mangochutney.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".