Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Mango- och chilikompott med glass

Publicerat torsdag 6 mars 2008 kl 11.40

I Meny vecka 10 2008

4 port

1 stor fin mogen mango
3 msk limesaft + rivet skal från 1 lime
1 msk färsk riven ingefära
½ chilifrukt (urkärnad och fintärnad)
2 msk citruslikör
1-2 msk flytande honung eller råsocker
3 kvistar Thai-basilika eller mynta

Skala och skär mangoköttet i fina små tärningar och blanda med limeskal och saft, riven ingefära, den fintärnade chilipepparn samt likören. Smaka av med honungen och hackad Thaibasilika eller mynta. Skeda upp kompotten i fina portionsglas och ställ kallt så länge. Gör i ordning glassen. Köp en fin vaniljglass med kvalité t.ex. Mövenpick dubbel dream och låt den mjukna en aning, Vispa sedan upp glassen med en elvisp. Köp mörk choklad minst 70 % (gärna späckad med nötter eller kakaobönor) och hacka halva kakan fint. Blanda ner i den uppvispade glassen, täck av och frys in igen. Lägg en eller 2 kulor av glassen i de förberedda glasen med mangokompotten, avsluta med en kvist mynta eller Thaibasilika när det är dags att servera. Jag brukar servera krispig filodeg därtill. Dela 1 ark filodeg i 4 delar, pensla dem med lätt värmd jordnötssmör och rulla upp så de liknar cigarrer. Pensla med smält smör och lägg dem på smörpenslad bakplåtspapper och grädda dem på 200° i ca 2-3 minuter eller tills de känns krispiga och har fått lite färg. Ta ut, låt dem svalna och sikta över lite florsocker.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".