Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Grillat fläsklägg med grillade primörer och salviaolja

Publicerat torsdag 17 april 2008 kl 09.25

Fläsk

I Meny vecka 17 2008

4 pers

2 stora fläsklägg ca 800 gram
4 palsternackor
1 rotselleri
6 schalottenlökar
4 persiljerötter
3 gullökar
en handfull färsk timjan
2 lagerblad
6 pepparkorn
4 persiljestjälkar
2 vitlöksklyftor
12 blad salvia
2 dl god fruktig olivolja
1 knippe primörmorötter
1 knippe grön sparris
1 knippe vårlökar
12 små zucchini (eller 1 stor)
4 svartrötter
2 goda salladshuvuden
2 knippen rädisor
2 nävar sockerärtor

Hacka alla grönsakerna till fläskläggskoket grovt och lägg i en stor kastrull. Svetta ut dom på låg värme med lite matolja. Tillsätt därefter fläsklägget.

Täck med vatten och höj värmen. Under tiden så skummar du ytan med en sked när vätskan är helt klar och den har kokat upp så sänker du värmen till det bara sjuder, alltså knappt bubblar.

Tillsätt då örtkryddorna och pepparkornen. Koka i ungefär 2 timmar tills köttet nästan släpper från benet. Känn efter med en köttgaffel.

Tag därefter upp försiktigt och kyl ner köttet. Spara buljongen till goda såser eller soppa. Skala svartrötterna och lägg i vatten med en skvätt citron i. Bryt roten av sparrisen och skala nedersta biten om skalet är träigt. Skölj vårlökarna och lägg på papper. Skär av blasten på morötterna och tvätta dom.

Koka morötterna och svartrötterna i välsaltat vatten. De ska fortfarande ha mycket motstånd kvar. Kyl därefter ner dom.

Skär zucchinin på längden i tunna skivor. Lägg upp dom på en bricka strö över salt, socker och olivolja. Låt stå en halv timme.

Skölj salladen, dela sockerärtorna längdvis på mitten. Skär av ändarna på rädisorna och lägg i isvatten så dom spänstar till sig.

Lägg salviabladen i en mortel med lite salt, mortla ur dom i en minut. Tillsätt olivoljan, rör runt och låt stå tills det är lagom salvia smak. Sila den då genom en sil.

Tänd grillen. Skvätt olivolja över fläskläggen se till så det täcker annars fastnar det i grillen. Salta och peppra. Grilla runt om tills härlig mörk färg.

Lägg åt sidan, täck med folie och låt det vila.

Skvätt olivolja över morötterna, sparrisen och vårlöken. Salta och peppra. Grilla dom samt zucchinin runt om tills de är klara. Lägg upp dom på ett stort fat. Täck med salladen, rädisorna samt sockerärtorna. Dressa upp det med salviaoljan och blanda. Skär köttet från benet från läggen. Arrangera på fat och häll över rikligt med salviaolja.
Smaklig spis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".