Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Böngröt med helstekt grissida samt rårörda lingon

Publicerat torsdag 17 april 2008 kl 09.37

I Meny vecka 17 2008

4 pers

600 g färsk grissida med svål från en glad gris
1 kruka salvia
1½ kg potatis asterix
300g bondbönor
200g smör
1½ dl mjölk
200g lingon
3 msk socker

Blanda lingonen med sockret och ställ i kylen. Gärna dagen innan. Skala potatisen och lägg den i en kastrull med vatten. Skåra svålen på grissidan så du får fram ett rutmönster. Stek i en mellanhet panna med svålen nedåt. Lägg ett lock på och pressa så svålen trycks ner. Stek tills svålen är krispig. Vänd på sidan och tillsätt 100 g smör och salvia. Vinkla pannan och ös smöret över fläsket. Stek i ugn på 100° i 1½ timme, med svålen uppåt. Ös den då och då. Sätt på en stor gryta med välsaltat vatten. Koka bondbönorna 8 sekunder. Tag därefter upp dom och kyl ner i isvatten. Skala bondbönorna och ställ dom åt sidan. Ställ vattnet åt sidan. Tillval att koka potatisen. Värm vatten till 62°. Tillsätt potatisen. Låt det stå i en halvtimme på 62°. Det gör att stärkelsecellen stäng och stärkelsen inte flyr ut i vattnet. Efter en halvtimme i vattnet lägg över dom i kokande saltat vatten och sjud tills klara. Häll av vattnet och lägg på papper och låt dom ånga av. Koka potatisen i det saltade vattnet från bondbönorna tills dom är klara. Häll av och lägg på papper och låt ånga av. Ta ut och vila grissidan. Värm bondbönorna i resten av smöret. Värm mjölken. Mosa potatisen och bondbönorna tillsammans, tillsätt mjölken. Smaka av med lite fett från fläsksteket samt salt och peppar. Skär sidfläsket i tunna skivor. Servera med böngröten och dom rårörda lingonen.
Smaklig spis!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".