Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Karins dressingar

Publicerat onsdag 23 april 2008 kl 16.23

Den här lökvinägretten är mycket god och användbar, välj själv vilka löksorter du vill använda, jag serverar den till nyöppnade ostron eller grillade skaldjur. Den här vinägretten kan förändras mycket om man t.ex. tillsätter färska örter och då menar jag mycket färska örter så den ser alldeles grön ut. Då passar den till det mesta, det beror på vilka örter man har valt. Även fintärnade förvällda grönsaker t.ex. lite rotselleri, morötter olika färger, zucchini och hackade färska örter som persilja, lite dragon, bronsfänkål och körvel. Denna vinägrette  kan med fördel serveras varm till en ugnsbakad lax eller annan fisk samt kyckling eller en skiva nystekt fläskfilé, den är nästan som en varm pikant grönsaksröra. Tänk även på, att det behövs en rejäl dos med salt och gärna lite socker, för det är ju bara 1-2 msk av dressingen som ska smaksätta en hel tallrik med sallad ibland och då räcker det inte med en nypa salt i dressingen. Smakar dressingen bara surt då har man inte haft tillräckligt med salt och socker i!!!
Så enkelt är det med en god vinägrett. Men det är klart, en god vinäger och en god olja måste man satsa på.

Lökvinägrett

2 schalottenlökar
½ röd lök
2 salladslökar
½ bunt gräslök
1 vitlöksklyfta (fint riven)
1 dl vit balsamvinäger
1 tsk salt
1½-2 tsk strösocker
nymalen vitpeppar
1 stänk Tabasco (efter tycke)
2 dl fin men ej bitter vergine olivolja
2 msk hackad timjan gärna flera sorter om du har

Skala och finhacka rödlök, schalottenlök och salladslök. Lägg ner i en skål och strö först i saltet, rör om, fortsätt med vitlöken, sockret, vitpeppar och sist Tabasco. Blanda ihop och rör slutligen ner oljan lite undan för undan. Smaka av, det ska vara en bra sälta och sockret ska ha gjort dressingen mjuk och inte så vinägerstickig. Skulle den fortfarande sticka till, så tillsätt gärna lite mera socker, det beror mycket på vinägerns beskaffenhet. Avsluta med den hackade timjan.


Exotisk salladsdressing

5 msk ris- eller vittvinsvinäger
3 msk asiatisk chilisås
1 msk riven färsk ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk rivet limeskal (gärna kaffirlime om det finns)
3 kaffirlimeblad
1 citrongräs
1 knivsudd sambal olek
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
5 msk solrosolja
½ tsk salt
2 msk hackad sweet basilika (asiatisk basilika)
ev. ½ msk hackad färsk koriander (om man tycker om)

Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör tills det är finfördelat. Låt stå och dra någon timma och sila sedan av igenom en finmaskig sil. Passar till alla asiatiska sallader även wokade nudelsallader med jätteräkor.


Vinägerdressing

1 tsk salt
½ -1 tsk socker
1 krm malen vitpeppar
1 dl vinäger
1 tsk fransk senap
2 dl olja (gärna oliv- och rapsolja blandad)
2 msk hackad lök
1 riven vitlöksklyfta
1 msk hackad estragon

Rör ihop alla ingredienser utom oljan. Rör tills sockret och saltet har smält. Vispa slutligen ner oljan i en tunn stråle. Kör gärna igenom dressingen med mixerstaven, då blir den härlig homogen och krämig. Den här dressingen passar till det mesta, byt gärna ut dragon mot andra örter som basilika, persilja, dill, oregano eller gräslök.
Till fisk, skaldjur och ljust kött tillsätter man 2 hackade hårt kokta ägg och 2 mosade sardeller.
Till kött tillsätter man hackade kapris och finhackad schalottenlök.


Tysk gräddressing

1 dl grädde (eller gräddfil)
2-3 msk citronsaft
½ msk rivet citronskal
salt och nymalen vitpeppar
en nypa socker
2 msk hackad färsk körvel
1 tsk hackad fransk dragon

Rör ihop till en krämig dressing. Den här dressingen passar till alla bladsallader och gärna till strimlad och lätt saltat rättika, rädisa och gurka samt kokta ägg. Den här dressingen går att förändra med olika smaktillsatser t.ex. mögelost, senap, pepparrot, flera sorters örter, gräslök, sherry med hackad mandel och apelsinskal.

Tomat- och olivvinägrett

2 tomater (skållade och urkärnade)
1-2 msk passerade tomater (typ tomatbas till pasta)
1 liten gul lök + 2 rivna vitlöksklyftor
2 msk hackade svarta Kalamataoliver
1-2 msk hackad basilika
3 msk vitvinsvinäger
6 msk olivolja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
2 tsk strösocker

Skär tomatköttet och löken i fina små tärningar. Blanda det hackade med tomatbas, oliverna, vitlök, persiljan, basilikan och vinäger. Smaka av med salt, peppar och socker samt gärna lite Sambal Olek. Rör slutligen ner olivoljan. Den här tomatdressingen passar mycket bra till både pastasallader och gärna till en grillad fisk eller laxtartar samt tonfisk och inte minst skaldjur.


 
Potatisvinägrett med mejram och libbsticka

80-100 g potatis, mjölig sort
1 kvist libbsticka
2 kvistar mejram
3-4 msk mild vitvinsvinäger (vit balsamico)
2 schalottenlökar(finhackade)
½ dl kokvattnet från potatisen
salt och nymalen vitpeppar + 1 nypa socker
lite, lite nyriven muskotnöt
1 dl naturell olja som raps eller solros

Repa av bladen från örterna och spara de så länge, använd stjälkarna i potatiskoket.
Skala och koka potatisen med örtstjälkarna i saltat vatten. Ta upp potatisen och spara lite av kokvattnet och förväll den hackade schalottenlöken  där i. Mosa sönder potatisen lite lätt med en gaffel och lägg ner i en skål. Rör ut potatisen med schalottenlöken samt kokvattnet, tillsätt vinägern, mera salt och peppar, en nypa socker och riven muskotnöt. Avsluta med oljan och blanda ihop det hela med de sparade, lätt hackade, örterna till en matig dressing. Servera denna dressing varm till en stekt fisk och några nykokta grönsaker. Man kan även tillsätta lite knaperstekta Baconstrimlor eller små tärningar till dressingen, det passar mycket bra till torskfisk eller musslor. Dressingen är nästan som en pikant sås om man tillsätter en klick smör strax innan serveringen. Den här dressingen passar till sallader med ost, rostade rotsaker och äpple.

Honungsdressing

1 apelsin, saft från hela och rivet skal från halva
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1 stänk chilipasta eller ½ hackad spansk peppar
1 tsk hackad färsk rosmarin eller ½ finstött torkad
1 riven vitlöksklyfta
salt
1 dl olivolja
1 dl hackade, rostade hasselnötter

Blanda ihop alla ingredienser utom oljan samt de rostade hasselnötterna och lägg ner i matberedare, kör igång och tillsätt oljan i en jämn stråle. Smaka av och se till, att saltet räcker till, tänk på att 1 msk av dressingen oftast räcker för en hel tallrik med sallad, så salta på annars smakar dressingen bara surt och oljigt. Honungen ger en fin balans i sammanhanget!!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".