Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Potatisvinägrett med mejram och libbsticka

Publicerat onsdag 23 april 2008 kl 16.42

80-100 g potatis, mjölig sort
1 kvist libbsticka
2 kvistar mejram
3-4 msk mild vitvinsvinäger (vit balsamico)
2 schalottenlökar(finhackade)
½ dl kokvattnet från potatisen
salt och nymalen vitpeppar + 1 nypa socker
lite, lite nyriven muskotnöt
1 dl naturell olja som raps eller solros

Repa av bladen från örterna och spara de så länge, använd stjälkarna i potatiskoket.
Skala och koka potatisen med örtstjälkarna i saltat vatten. Ta upp potatisen och spara lite av kokvattnet och förväll den hackade schalottenlöken  där i. Mosa sönder potatisen lite lätt med en gaffel och lägg ner i en skål. Rör ut potatisen med schalottenlöken samt kokvattnet, tillsätt vinägern, mera salt och peppar, en nypa socker och riven muskotnöt. Avsluta med oljan och blanda ihop det hela med de sparade, lätt hackade, örterna till en matig dressing. Servera denna dressing varm till en stekt fisk och några nykokta grönsaker. Man kan även tillsätta lite knaperstekta Baconstrimlor eller små tärningar till dressingen, det passar mycket bra till torskfisk eller musslor. Dressingen är nästan som en pikant sås om man tillsätter en klick smör strax innan serveringen. Den här dressingen passar till sallader med ost, rostade rotsaker och äpple.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".