Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Valborgsmeny Nässlor och värmande soppa

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 09.58

I Meny vecka 18 2008

Måns Valborgsmeny
                              
Matjessillcocktail
4 port
2-3 matjesfiléer
4 hårdkokta ägg
1 syrligt äpple
1 rödlök
gräslök
dill
ca 3 msk riven pepparrot
3 msk majonnäs
2 msk chilisås
saft av en halv citron
salt och peppar.

Garnityr:
2 skivor mjukt tunnbröd

Hacka äggen och tärna äpplet. Skär sillfiléerna i mindre bitar. Skiva rödlöken tunt, skär gräslök och dill fint. Vänd ihop allt i en skål och rör ner en rivna pepparroten. Spara gärna några äppleskivor och rödlök till garnering. Blanda majonnäs, citronsaft och chilisås och ringla över. Vänd några tag och ställ åt sidan. Stek tunnbrödet tills det får färg. Salta en aning. Fördela cocktailen i glas. Stick ned brödtrekanterna och garnera med oststavarna, rödlöken, äppelskivorna, ärtskotten och dillkvistarna. Servera med ett mörkt öl och en OP.

Potatis- och purjosoppa
4 port

1 gul lök
3 medelstora purjolökar
2 msk smör
1½ l vatten
Skölj och strimla purjolökarna
1-2 tärningar hönsbuljong
5-6 mjöliga potatisar, t.ex. King Edward
salt
vitpeppar från kvarnen
1-2 dl matlagningsgrädde

Skala och hacka löken. Strimla purjolökarna. Spara ca 1 dl av strimlorna. Fräs på svag värme resten i smöret tillsammans med löken. Slå på hälften av vattnet och lägg i en buljongtärning. Ställ åt sidan. Skala potatisarna och skiva dem tunt i matberedare eller med en osthyvel. Lägg skivorna i kastrullen. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt det hela sjuda under lock i cirka 30 minuter. Potatisen ska koka sönder och göra soppan simmig. Vispa med stålvisp så att du får en jämn och fin soppa. Eller mixa med en mixerstav. Tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar. Hit kan soppan förberedas. Strax före serveringen värmer du soppan och blandar ner grädden. Strö över de sparade purjolöksstrimmorna.
Vintips: Allegro Primitivo från Puglia i Italien. Nr 32412, 64 kr, mycket prisvärt.

Rabarberkompott med kanelsmulor
4 port
Kompott:
300 gr tunna späda rabarber
½ dl socker
2 msk vatten
Smulor:
75 g osaltat smör
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
½ dl strösocker
1 tsk malen kanel

Skala och hacka rabarbern i centimeterstora bitar. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Lägg i hälften av rabarbern och sjud i ca 5 minuter under omröring. Tillsätt sedan resten av rabarbern och sjud i ytterligare några minuter. Låt kompotten svalna. Smält smöret och blanda i de torra ingredienserna. Strö ut smulorna på en plåt och grädda i ugnen i 190 gr i ca tio minuter. Lägg kompotten i portionsglas och strö rikligt med kanelsmulor över. Ett glas portvin är gott till.

Svens Valborgsmeny

Varm tedrink

Till 10 personer
1½  bryggt te, gärna Earl Grey
3 dl calvados
½ dl pressad citron
½ dl flytande honung
10 tunna citronskivor

Blanda te med calvados, citron och honung. Värm det (koka inte), häll på termos och servera sedan efter bålet det rykande hett i små koppar eller glas. Alla frusna valborgsfirare tinar.


Nässelmojo med saltkokta potatisar 

1-2 msk vinäger
1 skiva kantskuret franskbröd
200 g slätbladig persilja
1 l förvällda nässlor
2 gröna urkärnade spanska chillipepparfrukter
4 finhackade vitlöksklyftor
½ msk malen spiskummin
3-4 dl  olivolja (jungfruolja)
salt och ev. en nypa socker

Saltkokta potatisar:
1 kg små potatisar
1 dl salt

Börja med mojon. Droppa vinägern över brödskivan. Låt stå en stund. Plocka av bladen av persiljan, lägg dem i en matberedare tillsammans med de förvällda, kalla nässlorna, chilipepparn, vitlöken, brödet och spiskummin. Kör maskinen och häll försiktigt ner olivoljan, när det börjar bli en simmig röra är det klart. Smaka av med salt och ev. en nypa socker. Om röran blir för lös kan man smula ner lite mer bröd. Tvätta potatisen ordentligt. Lägg den i en gryta och häll över kokande vatten. Salta. Sjud potatisen mjuk under lock. Häll av vattnet. Ställ tillbaka grytan på spisen och skaka den tills potatisarna är torra. Servera gärna några tunna skivor lufttorkad skinka till.

Recept: Karin Franssons sju årstider.
Vintips: Torres Don Miguel Gewurztraminer-Riesling, Chile, nr6055, 73 kr.

Enkel laxsoppa
4 port

400 g laxfilé
1 fänkål
1 purjolök
2 morötter
2 potatisar
1 msk olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1 l vatten
2 tärningar fiskbuljong
rivet citronskal
2 msk citronsaft
1 tsk timjan
vitpeppar från kvarnen
ev. salt (tänk på att buljongen är salt)

Ansa och dela fänkålen. Ta bort stammen och skär resten i mindre bitar. Strimla purjolöken, skala morötter och potatis. Skiva morötterna och tärna potatisen. Hetta upp olja i en gryta. Fräs grönsakerna, potatisen och vitlöken hastigt. Tillsätt vatten, buljongtärning, citronskal, citronsaft, timjan och peppar. Koka upp och låt sjuda under lock i 10-15 minuter. Dela laxen i mindre bitar. Lägg dem i soppan, sätt på lock och ställ soppan åt sidan i ca 5 minuter. Smaka av med ev. salt och peppar. Servera med ett grovt rågbröd.

Vintips: Castello de Medina Sauvignon Blanc, nr 97606, 69 kr.

Glad vår och smaklig spis!


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".