Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Potatis- och purjosoppa

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 10.12

4 port

1 gul lök
3 medelstora purjolökar
2 msk smör
1½ l vatten
Skölj och strimla purjolökarna
1-2 tärningar hönsbuljong
5-6 mjöliga potatisar, t.ex. King Edward
salt
vitpeppar från kvarnen
1-2 dl matlagningsgrädde

Skala och hacka löken. Strimla purjolökarna. Spara ca 1 dl av strimlorna. Fräs på svag värme resten i smöret tillsammans med löken. Slå på hälften av vattnet och lägg i en buljongtärning. Ställ åt sidan. Skala potatisarna och skiva dem tunt i matberedare eller med en osthyvel. Lägg skivorna i kastrullen. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt det hela sjuda under lock i cirka 30 minuter. Potatisen ska koka sönder och göra soppan simmig. Vispa med stålvisp så att du får en jämn och fin soppa. Eller mixa med en mixerstav. Tillsätt resten av vattnet och låt soppan koka upp på nytt. Smaka av med salt och peppar. Hit kan soppan förberedas. Strax före serveringen värmer du soppan och blandar ner grädden. Strö över de sparade purjolöksstrimmorna.
Vintips: Allegro Primitivo från Puglia i Italien. Nr 32412, 64 kr, mycket prisvärt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".