Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.

Nässelmojo med saltkokta potatisar

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 10.15

1-2 msk vinäger
1 skiva kantskuret franskbröd
200 g slätbladig persilja
1 l förvällda nässlor
2 gröna urkärnade spanska chillipepparfrukter
4 finhackade vitlöksklyftor
½ msk malen spiskummin
3-4 dl  olivolja (jungfruolja)
salt och ev. en nypa socker

Saltkokta potatisar:
1 kg små potatisar
1 dl salt

Börja med mojon. Droppa vinägern över brödskivan. Låt stå en stund. Plocka av bladen av persiljan, lägg dem i en matberedare tillsammans med de förvällda, kalla nässlorna, chilipepparn, vitlöken, brödet och spiskummin. Kör maskinen och häll försiktigt ner olivoljan, när det börjar bli en simmig röra är det klart. Smaka av med salt och ev. en nypa socker. Om röran blir för lös kan man smula ner lite mer bröd.
Tvätta potatisen ordentligt. Lägg den i en gryta och häll över kokande vatten. Salta. Sjud potatisen mjuk under lock. Häll av vattnet. Ställ tillbaka grytan på spisen och skaka den tills potatisarna är torra. Servera gärna några tunna skivor lufttorkad skinka till.

Recept: Karin Franssons sju årstider.

Vintips: Torres Don Miguel Gewurztraminer-Riesling, Chile, nr6055, 73 kr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".